2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Vészhelyzet a Fehér-Körösön - megérkeztek a megrongálódott román híd darabjai

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 19:45
Vészhelyzet a Fehér-Körösön - megérkeztek a megrongálódott román híd darabjai

 A román fél tájékoztatása alapján az 1904-ben épült Gyulavarsándi híd elbontása megkezdődött - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) igazgatója pénteken az MTI-vel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szabó János azt írta, a mederben lévő hídszerkezet közel felét már elbontották, a munka tovább folytatódik. Az úszó hídgerendák és pallók felfogására ideiglenes uszadék felfogó művet építettek, ezzel kapcsolatban a Kövizig is megtette a szükséges előkészületeket és a Gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen felkészült az esetlegesen érkező uszadékok kifogására - tájékoztatott az igazgató.

A beszámoló szerint a lehullott csapadék miatt a folyón a megnövekedett vízsebesség és vízhozam ellenére a munka mindkét fél részéről szervezetten és hatékonyan zajlik, a védekezésben csütörtökön a Kövizig 23 munkatársa vett részt.

Az igazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, annak gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé. Tekintettel arra, hogy a korábbi években volt már példa arra, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, azonnali intézkedésre volt szükség, melynek keretében a duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, megnyitották az úgynevezett fenékleürítő műtárgyat, megszüntették a duzzasztást, a gyulai tápzsilipet lezárták. A gyulai duzzasztóhoz és a gyulavári híd alá fénytornyokat telepítettek.

Fotó: Gyula Televízió vágókép