2023.10.04., szerda - Ferenc
Veszprém: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Munkacsoport óvja a quadosoktól a nógrádi erdőket

frisshirek.hu | 2023. június 09. - 13:15
Munkacsoport óvja a quadosoktól a nógrádi erdőket

Munkacsoport alakult az erdők védelme érdekében Nógrád megyében. A résztvevők együttesen lépnek fel azok ellen, aki engedély nélkül quadoznak vagy motoroznak a természetvédelmi területeken.

A rendőr-főkapitányság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, valamint négy kelet-nógrádi település – Salgótarján, Cered, Bárna és Zabar – polgármesterei a természetvédelmi kincsek megóvása érdekében munkacsoportot hoztak létre 2020 tavaszán, amelyhez 2021-ben újabb négy nyugati község – Szügy, Csesztve, Magyarnándor és Szanda – önkormányzata is csatlakozott.

Az alapítók és a csatlakozott tagok

elsődleges célként tűzték ki a természetvédelmi területeken engedély nélkül quadokkal és motorokkal közlekedők elleni együttes fellépést, amellyel biztosítani lehet a Nógrád vármegye természetvédelmi területek megóvását.

Tamás-Kovács Andrea, a rendőrség sajtóreferense pénteken arról tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t, hogy a napokban Salgótarjánban tartották meg a soros értekezletet, amelynek a Salgóbányán található Geocsodák Háza adott otthont.

Az eseményen részt vettek a munkacsoport képviselői, valamint az Ipoly Erdő Zrt. képviselői és az Országos Vadászkamara Nógrád Vármegyei Területi Szervének titkára is. Az értekezletet a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes nevében Tamás Gábor rendőr alezredes, a rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központ vezetője nyitotta meg.

A résztvevők értékelték az elmúlt időszak feladatainak végrehajtását, megbeszélték a közeljövőben végrehajtandó további ellenőrzések hatékonyságát elősegítő intézkedéseket, valamint megállapodtak a további együttműködés részleteiben.

A jövőbeli célok közé tartozik a problémával érintett további települések bevonása, valamint erdészek és vadászok megszólítása a témával kapcsolatban.

A Salgótarjáni, a Balassagyarmati és a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársai jelenleg havonta több alkalommal hajtanak végre ellenőrzéseket a társszervekkel közösen, amelyeken rendszeresen részt vesznek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi szakemberei és a helyi polgárőr egyesületek tagjai is.

A rendőrség célja a folyamatos ellenőrzések megtartásával nem a büntetés, hanem az, hogy mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy a természetvédelmi területeken quadokkal, terepmotorokkal engedély nélkül közlekedni veszélyes és szabálytalan.

Fotó: police.hu