2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Már alsóban is mindennapos az iskolai agresszió – Veszprém sem kivétel

frisshirek.hu, 2023. május 30. - 14:11
Már alsóban is mindennapos az iskolai agresszió – Veszprém sem kivétel

Az iskolai körülmények között felbukkanó agresszió és zaklatás rengeteg diák és pedagógus életét keseríti meg alkalmanként, vagy akár folyamatosan. Ez az egyre súlyosabb méreteket öltő probléma sajnos a Veszprém vármegyei iskolákban is jelen van, sőt mi több, már alsóban profin űzik a gyerekek.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 2022/23-as tanév végének közeledtével a frisshirek.hu kíváncsi volt, mik a szülők tapasztalatai ezen a téren, hogyan értékelik az elmúlt tanévet, miket tapasztaltak gyerekektől és pedagógusoktól egyaránt.

„A lányom most megy harmadikba. Első osztály óta gond az osztályban egymás szekálása. Ez jellemzően a lányoknál. A fiúknál a verekedés öltött testet inkább. A véleményem az, hogy célszerű olyan gyereket nevelni, aki céltudatosan meg tudja védeni magát, tiszteletben tudja tartatni határait másokkal. Persze, nem vagyok naiv, tudom, hogy ez 7-8 évesektől nem elvárható.”

– mondta el kérdésünkre egy veszprémi anyuka.

Egy csopaki szülő eképp vélekedett:

„A gyerekeim felsősök, talán most kezd kicsit enyhülni az osztályban ez a fajta probléma, de évekig sokat küzdöttünk vele. A fiam csendes, magának való, szívesebben olvas a szünetben, mint focizni megy a többiekkel. Emiatt évekig kapta a beszólogatást és a cikizést az osztálytársaitól. A legnagyobb bajnak azt érzem, hogy mindig arra a gyerekre helyeződik a hangsúly (értelemszerűen), aki a balhét csinálja, ezzel ellentétben viszont a zaklatás elszenvedője valahogy elfelejtődik. Pedig vele is kellene beszélgetni, lehetőleg szakembernek. Neki is meg kellene értenie és fel kellene dolgoznia, miért viselkedik így a másik, illetve, hogy miképp tudja feldolgozni, kezelni az átélteket.”

Egy másik veszprémi apuka is rossz tapasztalatairól adott számot:

„A fiam Veszprémben jár iskolába és első osztály óta küzdünk az agresszív osztálytárs bántalmazásaival, és az ezzel járó traumával. Nem hiszem, hogy jó módszer az, hogy az iskolai erőszak kezelésében a pedagógus az első számú illetékes. Taníthat ő remekül történelmet irodalmat, érthet kiválóan a gyerekekhez, de a szélsőséges esetekhez szakember, iskolapszichológus kellene.”

A sort szinte végtelenségig lehetne folytatni, több megkérdezett szülő is folyamatos – ”jobb” esetben csak időszakos – bántalmazásról, zaklatásról számolt be.

Elkeserítő és egyben hihetetlen, hogy az esetek zömében alsó tagozatos gyerekekről beszélünk, számos alkalommal pedig nem is fiúk, hanem a lányok a legnagyobb hangadói a másik szekálásának.

„Bevallom, tartok a következő tanévtől, mivel majd mindennapos problémánk, hogy a gyereket szekálják vagy fizikailag is bántják az iskolában. Úgy látom, a pedagógusokban hiába is van meg a segítőkészség, nincs a kezükben elég eszköz, hogy hathatósan fel tudjanak lépni ezügyben”

- tette hozzá egy balatonfüredi szülő.

Tanulmány is készült az iskolai agresszióról

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Szociális Munkás Tanszéke által készített 2009-es tanulmánya rendkívül átfogó képet adott a veszprémi iskolai agresszió témájáról és intézményi kezeléséről, valamint a problémát kiváltó tényezők feltárásáról is.

A dolog érdekessége, hogy bár a tanulmány 2009-ben készült, már akkor megfigyelhető volt az agresszió és a bántalmazás emelkedő szintje, és a tanárok döntéshozatali dilemmája is. Emellett a tanulmány rávilágított több olyan tényezőre, mely kiváltó okként játszik szerepet az agresszió felbukkanásában.

Bár a vizsgálat csak a veszprémi iskolákat vonta be a tanulmányba, mégis átfogó képet ad arról, hogy ez a fajta probléma egyik iskolát és közösséget sem kíméli. Tény, hogy a vizsgált iskolák között nagy eltérések mutatkoztak meg, mégis kijelenthető, hogy mindegyik intézményben felfedezhető volt a bántalmazás vagy zaklatás valamilyen formája.

Az erőszak rendkívül széles skálán mozog, sok esetben nehéz is felismerni, hogy bántalmazásról van szó, ha konkrét fizikai esemény nem történik. Összegezve, bántalmazásnak tekinthetjük a diákok közötti verekedést, fizikai bántalmazást, verbális agressziót, csúfolódást, kiközösítést, telefonos zaklatást, más tulajdonának megrongálását vagy a szexuális molesztálást.

Fontos tudni, hogy az iskolai agresszióban mindig van valamilyen kiváltó tényező, olyan esemény vagy élethelyzet, mely az adott gyereket arra készteti, az iskolában élje ki frusztrációját. A fent említett tanulmány is kitér erre a kérdéskörre, a felmérés szerint a legtöbb gyermeket érintő probléma a szülők válása. A problémák sorában a következő a tanulási zavarral küszködő tanuló, akik esetében szükséges valamilyen speciális fejlesztés vagy segítség.

Másik érdekes részlet, mely a tanulmányból kiderül, hogy bár a szociális helyzet és az iskolai agresszivitás között nincs feltétlenül egyenes összefüggés, azonban a szegénységnek, az ebből adódó agresszivitásra hajlamosító környezetnek, s általában a családi háttérnek lehetnek olyan összetevői, amelyek közvetlenül vagy közvetve ilyen irányú viselkedést váltanak ki a tanulókból, illetve növelik a tanulói agresszivitás valószínűségét.

Emellett a vizsgált iskolák osztályaiban felbukkannak a beilleszkedési nehézségek, de számos olyan gyermek van, akiknek legalább egyik szülője munkanélküli.

Fontos megemlítenünk, hogy az iskolai agresszióra negatívan ható tényező az is, ha a szülő érzelmileg és/vagy fizikailag elhanyagolja gyermekét.

A felsorolt jellemzők egy része (válás a családokban, munkanélküliség, nyolc osztályt végzett szülők stb.) olyan adat, mely pontosan mérhető. De olyan problémák is felmerülnek, melyek nem ennyire kézzelfoghatók, és adott esetben sem a pedagógus, sem a családsegítő szolgálat nem rendelkezik megfelelő információkkal ezügyben. Ilyenek például az érzelmi bántalmazás, a testi bántalmazás, az elhanyagolás, a túl engedékeny vagy épp túl szigorú nevelés, sőt a szülők alkoholizmusa is.

A nevezett tanulmány a segítő szakemberek és intézmények igénybevétele kapcsán is érdekes adatokat tár elénk.

„Arányaiban nagyon alacsonynak tűnik a szakemberek/segítő szervezetek bevonása a problémás gyermekek kezelésébe, különösen egy megyei jogú város jól kiépített ellátó rendszeréhez viszonyítva, és annak fényében, hogy az osztályfőnököknek csupán 15,5 százaléka vélte eredménytelennek a szakemberek próbálkozását.”

– olvasható a tanulmányban.

Érdekes tény, hogy az iskolai agresszió mértékét már 2009-ben, a felmérés készítésekor is növekvő tendenciaként mutatták be. Akkor az iskolai agresszió mértékének növekedését a megkérdezettek több mint kétharmada (70%) tartotta valósnak.

Vekerdy Tamás a magyarországi iskolákról így vélekedett: „… az egész oktatás kompetitív, vagyis az egymást lenyomó versengésre alapoz, … eleve el is várja az agresszió bizonyos kinyilvánítását”.

Fotó: illusztráció / freepik