2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Az idei EFOTT-on a törökországi földrengés sújtotta hallgatókat is vendégül látnak

frisshirek.hu, 2023. május 30. - 12:48
Az idei EFOTT-on a törökországi földrengés sújtotta hallgatókat is vendégül látnak

A jövő egyetemének stratégiáját indítjuk el az idei EFOTT-on a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK)-kal együtt, hogy a közösségképzésben a hallgatóból alkotó váljon - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára kedden sajtótájékoztatón.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hankó Balázs az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, a július 12-től 16-ig tartó Velencei-tavi, sukorói esemény kapcsán beszélt erről. Mint az MTI beszámolója szerint fogalmazott, arra keresik a választ, miként tudnak egyetemi oktatókkal, kutatókkal és mentorokkal közösségben úgy tovább formálódni, hogy jövőképesek legyenek. A KIM államtitkára szólt arról, hogy

az EFOTT fesztivál idén a törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát.

Csillag Zsolt, az EFOTT idei házigazdája, a Pannon Egyetem kancellárja kiemelte: hét helyszínen több mint száz attrakció várja a látogatókat, a fesztiválon a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll a középpontban. Hozzátette: több mint kétszáz önkéntesük segíti a fesztivált, öregdiákoktól az oktatókon át a hallgatókig.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora kitért arra, hogy az intézmény székhelye, Veszprém idén Európa Kulturális Fővárosa, és 2023-ban immár 30-ik alkalommal rendezték meg a Veszprémi Egyetemi Napokat.

Az ország első egyetemi fesztiválját Veszprémben rendeztük 1969-ben, ezt a hagyományt azóta is fontosnak tartjuk. A Pannon Egyetem a fenntarthatóság intézményeként pozicionálja magát a hazai felsőoktatásban, a környezeti problémákra pedig nincs jobb példa a Velencei-tónál, amelyben idén szerencsére több a víz, mint tavaly

- mondta Gelencsér András. Hozzátette: a fesztivál napközbeni programjai az értékteremtés, a kultúraközvetítés jegyében zajlanak.

Az EFOTT tulajdonosi jogköreit gyakorló Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, Eszterhai Marcell kitért arra, hogy az EFOTT egyben a felsőoktatás ünnepe. A fesztivál egyetemi kampuszát jelentő UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett, találkozási lehetőséget kínálva a hallgatóknak.

Az EFOTT programjai között a magyar felsőoktatás által kínált lehetőségek bemutatása, népszerűsítése kiemelt helyet foglal el.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Velencei-tó környékiek nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az EFOTT 2015 óta van a Velencei-tónál, és a térség számára kiemelt fontosságú esemény, amely százezres nagyságrendű vendégéjszakával járul hozzá a helyi turizmushoz.

Kiemelt célunk az ifjúsági szálláshelyek további bővítése, hogy egész évben minél több egyetemistát fogadhasson a térség

- jelentette ki a főigazgató. A fesztivál első napján, július 12-én szerdán a Carson Coma, T. Danny, a BSW és a VALMAR zenél a nagyszínpadon, csütörtökön a kilencvenes-kétezres évek sztárjai, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat lépnek színpadra, Geszti Péter egy Best of Geszti-produkcióval érkezik, és műsort ad Korda György és Balázs Klári is. Pénteken a Wellhello, Dzsúdló és a Halott Pénz, szombaton pedig többek között a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, valamint Majka koncertje várja a látogatókat a Velencei-tó partján.

A kiemelt kép forrása: az EFOTT Facebook-oldala