2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Botrány a Spidernél – kilépett a mentőcsapatot támogató egyesületből Lehoczki László

Tajthy Ákos, 2023. május 28. - 11:43
Botrány a Spidernél – kilépett a mentőcsapatot támogató egyesületből Lehoczki László

A Spider alapítója szerint a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület tavaly felállt új vezetése nem támogatja a mentést, lezárták a kiképzőpályát, lecserélték a zárakat és a mentéshez, kiképzéshez szükséges eszközöket is elzárták előlük.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem támogatja Lehoczki László és a Spider Mentőcsoport munkáját az egyébként éppen erre a célra létrejött Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület új vezetése. Olyannyira nem, hogy már februárban, Törökországban és más forrásból mentett a csapat - ezt maga Lehoczki László, a Spider alapítója jelentette be a közösségi oldalán a pünkösdi hosszú hétvége első napján. Lehoczki ezért május 25-én ki is lépett az egyesületből.

Abból az egyesületből, amelyet nevelt lányom és szakmai utódom, Binda Nikoletta több, mint 5 éven át 2022. július hónapig elnökként vezetett. Ez az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy az általam még 1999. évben alapított SPIDER Mentőcsoportot támogassa a Miskolc Város Önkormányzata által alapított közalapítvánnyal közösen - hangsúlyozta.

Lehoczki részletesen és hosszan indokolja döntését. Mint írja, a tavaly júliusban felállt új vezetés egyáltalán nem támogatja az általa vezetett Spider Mentőcsoport mentési tevékenységét, nem a kitűzött mentési és kutyás célok érdekében újíttatja fel a miskolci önkormányzat által a kutyakiképzésre és mentési gyakorlatokra adományozott kiképzőpályát.

A kiképzőpályát lezárták, a zárakat lecserélték, elzárták tőlem a mentéshez és a kiképzéshez nélkülözhetetlen eszközöket, a terület alkalmatlanná vált a kiképzésre, a mentési gyakorlatok végzésére - tette hozzá.

A Spider vezetője azt mondta, a mentőcsoport képviseletében nevelt lányával az egyesület támogatása nélkül, saját forrásból dolgoztak eredményesen a február 6-án bekövetkezett törökországi földrengés idején a Hatay tartományban. Igaz ez szerinte akkor is, ha az egyesület ennek ellenkezőjét állítja. Hozzátette: szintén a szervezet támogatása nélkül vett részt az elmúlt időszakban több magyarországi mentésben vett részt az általa vezetett mentőcsoport. Ráadásul - hangsúlyozta - a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület eltávolította a nyilvános social media felületeiről a riasztáshoz közzétett elérhetőségeit, hogy akadályozza a munkájukat.

Mindezekre tekintettel: Én, Lehóczki László, mint a Spider Mentőcsoport alapítója és vezetője, egyben Mancs, valamint Hope kutyák gazdája nyilatkozom, hogy a továbbiakban nem járulok hozzá és kifejezetten megtiltom a saját, Mancs, valamint Hope képmásainak bármely Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület általi vagy azzal összefüggő használatát. Nem járulok hozzá továbbá a Lehóczki László nevéhez fűződő mentésnek, kiképzésnek az Egyesület referenciájaként történő felhasználásához. Nem járulok hozzá a Spider Mentőcsoport és az általam, illetve Mancs és Hope által 1999. évtől elért eredményekre történő hivatkozással adomány gyűjtéséhez és pályázati támogatás kéréséhez. A Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesületben a tagságát mentési feladatokat velem együtt végző lányom, Binda Nikoletta is megszüntette. A fentiek alapján a Spider Mentőcsoport és az Egyesület közötti együttműködés ellehetetlenült, a Spider Mentőcsoport vezetőjeként és képviseletében a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesülettől elhatárolódom - írta.

Lehoczki László végül köszöntet mondott a volt tanítványai által Magyarország több területén vezetett mentőcsoportoknak, és azoknak is, akik ezen nehéz időszak alatt kiálltak mellette, támogatták abban, hogy a mentési feladatokat az évtizedek alatt végzett színvonalon, töretlenül tudja csapatommal ellátni és folytatni.

Ugyancsak hálám és köszönetem fejezem ki annak a - önmagát megnevezni nem kívánó - hölgynek, aki a kiképzőpályáról történő kizárásomat követően területet biztosított a kutyakiképzéshez.A történtek ellenére az általam alapított és vezetett Spider Mentőcsoport tovább folytatja megszokott tevékenységét Miskolc város támogatásával a rászorulók és bajbajutottak érdekében! - zárul a közlemény.

Lehoczki Lászlót egyébként idén május 11-én választotta díszpolgárának Miskolc város közgyűlése.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület email címére is, amennyiben válaszolnak, arról szintén beszámoltunk.

Fotó: Lehoczki László Official