2024.04.16., kedd - Csongor
Veszprém: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Messze van még a cél az uniós pénzek ügyében a költségvetési biztos szerint

frisshirek.hu | 2023. május 25. - 14:00
Messze van még a cél az uniós pénzek ügyében a költségvetési biztos szerint

A nagy kérdések még megoldásra várnak, közel sem vagyunk a célnál, mondta Johannes Hahn költségvetési biztos a magyar uniós források ügyében folyó eljárásról az Európai Parlamentben tartott meghallgatásán, írja az Euronewsra hivatkozó Telex. Az osztrák politikus előrelépésnek nevezte az Integritási Hatóság felállítását, de szerinte a magyar kormány még nem felel meg az elvárásoknak.

A cikk szerint Hahn arról beszélt, hogy a nagyobb kérdések még megoldásra várnak, és közel sincsen még itt a cél.

A költségvetési biztos erről a magyar uniós források ügyében folyó eljárás parlamenti meghallgatásán beszélt. Előrelépésnek nevezte azonban az Integritási Hatóság felállítását.

Leszögezte, hogy a Bizottság nem akarja akadályozni az alkut, sőt érdekeltek a megoldásban. Hozzátette, hogy az eljárásnak nincsen időkorlátja, tehát 2024 utánig is elhúzódhat, azaz belelóghat a következő Bizottság mandátumába.

Az Európai Bizottság által indított jogállamisági eljárásban és a helyreállítási pénzek felfüggesztésénél összesen 27 úgynevezett mérföldkövet kell teljesíteni.

A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak kell döntést hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak ezeket tudjuk majd kiértékelni

 – mondta Hahn, aki egyben cáfolta azt is, hogy a bizottság menet közben változtatott volna a feltételeken.

Erre legutóbb Szijjártó Péter, külügyminiszter panaszkodott:

A brüsszeli testület jogállamisági elvárásai olyanok, mint egy végtelenített GPS. Az ember beüti, hogy hova megy, és akkor azt veszi észre, hogy az mondjuk öt kilométerre volt, de már három napja vezet, és a GPS mindig mondja, hogy most jobbra kanyarodj, most balra, most fordulj meg.

Hahn szerint azonban ők többször is világossá tették a feltételeket, és azokon nem módosítottak.

Az Erasmus-ügy kapcsán hozzátette: ők több javaslatot is tettek az alapítványi egyetemek és az összeférhetetlenség kapcsán. A kérdést júliusig rendezni kell, hogy az érintett egyetemek magyar diákjai részt vehessenek a diákcsere programban.

Fotó: Flickr