2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Guy Verhofstadt: Orbán Putyin embere, a huxit nem érdeke

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 15:00
Guy Verhofstadt: Orbán Putyin embere, a huxit nem érdeke

A magyar kormányfőt régóta bíráló liberális EP-képviselő szerint a NER-t nem Brüszzel dolga megbuktatni, írja a 24.hu

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A cikk szerint Guy Verhofstadt szerint a világpolitikát jelenleg Kína, India, az USA és Oroszország irányítja, az EU-nak csak akkor juthat szerep, ha erősebb, egységesebb lesz, és meg tudja magát védeni akár fizikailag is.

A HVG-nek nyilatkozó liberális politikus azt is elmondta, hogy Európának fel kell készülnie arra is, ha esetleg Donald Trump jövőre visszatér a Fehér Házba, és elhanyagolja a NATO-t.

A belga politikus szerint az ukrajnai helyzet alapvetően megerősítette az uniót, egységet hozott ugyanis létre. Ennek további erősítése végett szükség van azonban a többségi döntéshozatal bevezetésére. Ugyanis szerinte a vétó olyan „luxus”, ami megbénítja az EU-t.

Európa évtizedekre destabilizálódna, ha Oroszország győz, Ukrajna nemcsak a saját területeiért, hanem a mi értékeinkért is harcol

– tette hozzá.

Verhofstadt régi kritikusa Orbán Viktornak. Róla most azt mondta el, hogy szerinte Orbán Putyin embere, aki zsarolja az uniót, elgáncsolja a szankciókat, és fúrja az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Emiatt azonban nem tart elképzelhetőnek egy „Huxitot”: Putyinnak ugyanis szerinte Orbánra trójai falóként van szüksége, az EU-n belül.

Guy Verhofstadt szerint Orbán Viktor trükközéssel aligha jár már túl Brüsszel eszén, Magyarországot ma fel sem vennék az Európai Unióba, amelynek most azt kell elérnie, hogy a források közvetlenül jussanak el a magyarokhoz, akiknek azonban maguknak kell elérniük a változást, nem Brüsszel dolga megbuktatni a rendszert.

Fotó: Flickr