2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Nagyanyáink szaladgálós réteseit készítették el Kiskőrösön

Tóth Rózsa, 2023. május 22. - 19:15
Nagyanyáink szaladgálós réteseit készítették el Kiskőrösön

Május 21-én tartották az Országos Rétesfesztivált Kiskőrösön, ahol 21 csapat készítette el a hagyományos szaladgálós rétest. A szaladgálós rétes a nevét az elkészítés módjáról kapta, ugyanis a tésztát egy vászonterítőn kell kihúzni - kinyújtani kézzel hártyavékonyságúra, körbe-körbe "szaladva" az asztal körül. A töltelék lehet gyümölcsös, túrós, vagy akár az Őrségben ismert tökös-mákos is.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Május 21-én tartották Kiskőrösön az Országos Rétesfesztivált, ahol 21 csapat készítette el a felállított Nagyszinpad előtti helyszínen a hagyományos kiskőrösi szaladgálós rétest. Az igazi fesztiválhangulatot 121 citerás játéka színesítette.

Maga a rétes név eredete a réteges szóból származik, mert anno a hajszálvékony réteslapokat nem felcsavarták, hanem rétegesen egymásra rakták, akár 10-12 lapot is. A rétegek közé került a töltelék és az így elkészített finomságot természetesen kemencében sütötték meg majd porcukorral hintették meg és darabokra szelve tálalták.

Az igazi szaladgáló házi rétessel, mely ma már kiveszendőben van ritkán találkozhatunk, hacsak nem látogatunk el jövőre a kiskőrösi rétesfesztiválra. A bátrabbak viszont megpróbálkozhatnak az elkészítésével otthon is! A tésztájának minden fázisa kézzel készül, és bár egy rendkívül kényes tésztáról beszélünk, nem lehetetlen az elkészítése, mutatjuk a gourmet and delicious receptjét.

3 evőkanál disznózsírt, 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál ecetet és csipetnyi sót összekeverünk 2,5 dl forró vízzel és hozzáadunk 1/2 kg átszitált lisztet, majd 1 db tojást és jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva 1 órát pihentetjük. Pihentetés után 3-4 részre osztjuk a tésztát egy éles késsel vagy kézzel, majd egy vászonterítőn (ez nagyon fontos!), amit belisztezünk, kihúzzuk – kinyújtjuk kézzel a tésztát óvatosan.

Ez a húzás módja az asztal körüli szaladgálás, mert valójában egy vékony hártyavékonyságra kell húzni, amit az asztal körül körbe-körbe tudunk kivitelezni.

Amikor készen vagyunk a vékony tésztával, akkor töltjük tetszés szerint a rétestésztát, majd az asztalterítő segítségével felpergetjük rúd formára és a kizsírozott tepsikbe tesszük és megsütjük. Egyes töltelékeknél fontos lehet, hogy előtte a tészta felületét megszórjuk búzadarával, mert úgy nem vizesedik át a tészta a tölteléktől. Ez főleg a lekvárosabb, gyümölcsösebb töltelékeknél fordul elő, de egy szaftosabb káposztás töltelék előtt is érdemes lehet megszórni.

Fotó: Kiskőrösi Házi "szaladgálós" rétes és Kiskőrös Város Facebook oldala