2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Felelősen készüljön az idei strand-szezonra! Ne engedje felügyelet nélkül fürdeni gyermekét!

frisshirek.hu, 2023. május 22. - 12:42
Felelősen készüljön az idei strand-szezonra! Ne engedje felügyelet nélkül fürdeni gyermekét!

Az idő már-már nyáriasra fordult, hamarosan ránk köszönt az igazi nyár és a kánikula, ami egyet jelent a balatoni strandolással. Azonban az önfeledt szórakozás komoly veszélyeket is tartogat! Ahogy közeleg a jó idő úgy kapunk egyre több hírt a Balatonban vízbe fulladt felnőttekről és gyerekekről. A hétvégén Alsóörsön történt tragédia, amikor egy idős férfi halt meg a tóban.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A nyár folyamán családok százai nyaralnak a magyar tengernél, azonban az önfeledt strandolás sok veszélyt tartogat nyáron a kisgyerekes családoknál. Legfontosabb, hogy a szülőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy gyermeküket tilos felügyelet nélkül hagyni a vízben!

A fulladáson kívül felületi sérülések, súlyos leégés, és a fertőzések kockázatát is lehet csökkenteni kellő odafigyeléssel.

Sajnos külön figyelmet kell szentelnünk annak a ténynek, hogy a

vízpartokon készenlétben álló vízimentők jelenléte nem garantálja, hogy nem történhet baleset vagy akár katasztrófa is!

Ebben a kérdésben pedig kiemelten kell hangsúlyoznunk, hogy óriási a felelősség a szülőkön, hiszen a Balatonon való strandolás során egy pillanat is elegendő ahhoz, hogy baj történjen. Fontos, hogy szülőként tisztában legyünk a fürdőzés veszélyeivel és felkészültek legyünk, mikor gyermekeinkkel a Balatonon strandolunk.

Az ezzel kapcsolatos veszélyekre és szabályokra a vízimentők is külön felhívják a figyelmet, külön kiemelik: a strandolásnak is megvannak a maga szabályai, és tisztában kell lennie azzal, hogy ami a szárazföldön csak egy banális balesetet jelent, abba a vízben bele lehet halni.

Mindenki hallott már róla, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe menni, mégis sokan beszaladnak, beugranak anélkül, hogy előtte bevizeznék magukat, és fokozatosan mennének be a vízbe. Ez a gyerekre halmozottan érvényes, hiszen ők a játék hevében nehezebben veszik észre, ha rosszul vannak, és adott esetben nem is tudnak olyan gyorsan segítséget kérni.

Magyarországon nem áttetszőek a természetes vizeink, ezért nem szabad beugrani stégről, strandeszközről vagy sporteszközről anélkül, hogy ne jártuk volna körbe azt a mederrészt, ahol ugrálni szeretnénk.

"Gyermeket sohasem nem szabad felügyelet nélkül a vízbe engedni. Ha elesik, megbotlik és elmerül, kis esély van rá, hogy a távol lévő szülő megtalálja az átláthatatlan vízben. A felfújható biztonsági eszközök sem jelentenek valódi biztonságot, bármikor kimehet belőlük a levegő, vagy kicsúszhat belőle, leszedheti magáról a gyerek, így hiába van a gyermeken úszógumi, karúszó, ott kell lenni mellette."

- szerepel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának honlapján.

Ezek mellett fontos, hogy teli hassal nem szabad vízbe engedni a gyerekeket, hiszen könnyen lehetnek rosszul, ami komoly veszélyeket jelenthet számukra.

A vízimentők arra is felhívják a figyelmet, hogy csak olyan helyen fürdőzzünk, ami erre kijelölt. Azok a vízpartok, ahol ez még kifejezetten tilos is, olyan veszélyeket rejt magában, ami komoly sérülésekhez vagy katasztrófához is vezethet.

Fontos figyelni a viharjelzőkre is

„A katasztrófavédelem viharjelzőrendszert működtet a nagyobb hazai tavaknál, így a Balatonon is.  Ez április 1-től egészen október végéig működik”

 – közölte Csondor Henrietta, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, majd hozzátette:

„A Balatonon 36 part menti és 3 tó közepi viharjelzőlámpa van. Ezeket kiegészítjük még 15 mobil viharjelzőlámpával, a strandokon, így összesen 54 viharjelzőlámpa van a magyar tengeren, így egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.”

A viharjelzést folyamatosan figyelni kell;

  • amikor a viharjelző lámpa percenként 45-öt villan, elsőfokú viharjelzés van érvényben – ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • percenként 90 felvillanás: másodfokú viharjelzés - a fürdőzőknek, csónakázóknak ki kell jönni a vízből. Matraccal, felfújható csónakkal, banánnal, karúszóval sem szabad bemenni.

A gyermekkel fürdőzőknek arra is érdemes odafigyelniük, hogy olyan strandot válasszanak, ahol van vízimentő! Legfontosabb feladatuk a vízibalesetek megelőzése, ezért ne vegyük zokon, ha kollégáik megkérnek, hogy tartsuk be a biztonságos fürdőzés szabályait.

A természetes vizű tavak általában gyorsan mélyülnek, így szülői felügyelet nélkül, úszni nem tudó kiskorút ne engedjünk egyedül strandolni a tavakban. Vizi biciklizésnél, csónakázásnál mindig adjunk a gyermekre mentőmellényt.

A mentőszolgálatok is készülnek a nyárra

Az Országos Mentőszolgálat a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával együttműködve készülnek a nyárra és a nyaralókra.

Révfülöpön, illetve Balatonalmádiban mentési pont üzemel, ahonnan riasztás esetén mentőautó tud a bajbajutottak segítségére sietni. A balatoni balesetek tekintetében ez nagy segítség, mert az eddig is meglévő mentőállomások mellett az említett két településről is riaszthatók a mentők, akik így jóval korábban a helyszínre tudnak érni.

Emellett Veszprémben (és bár nem Veszprém megye, de Balatonvilágoson) mentőmotorosok állnak rendelkezésre. Továbbá Balatonfüreden és Sármelléken található két mentőhelikopter-bázis, ahol 1-1 helikopter riasztható a környék baleseteihez.

Fotó: illusztráció / freepik