2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Ma kezdődik hazánk egyik legnagyobb könyves fesztiválja

frisshirek.hu, 2023. május 11. - 08:31
Ma kezdődik hazánk egyik legnagyobb könyves fesztiválja

Könyvújdonságokkal, zenei-irodalmi programokkal és fővárosi történetekkel is várja a közönséget a ma kezdődő tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál a Margitszigeten.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Idén új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik meg a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált,

ahol csütörtöktől szombatig több mint 50 programmal, könyvbemutatókkal, tematikus sétákkal és zenei programokkal várják az érdeklődőket - ismerteti a szervezők közleményét az MTI. Idén a legfrissebb megjelenésekhez kapcsolódva többek között olyan témákkal foglalkoznak majd, mint

  • a szülővé válás,
  • a háború,
  • az alkotói szabadság
  • vagy a kábítószer,

esténként pedig kifejezetten a fesztiválra létrejött zenés irodalmi produkciókat hallhat a közönség a slamtől a metálig. A fesztivál vendége lesz Beck Zoltán a 30Y-ból, de fellép Prieger Zsolt és Balázsovits Mihály (Tink) is, akik rendhagyó módon mutatják be Csokonai Vitéz Mihály verseit. A metál és az irodalom kapcsolatáról a metálantológia megjelenése kapcsán lesz szó, és különleges műsort ígér a rapper 6363 (Gege), a költő Simon Mártonnal és a slammer Horváth Kristóffal együtt. Závada Péter A muréna mozgása című új verseskötetét idén zenészekkel közösen mutatja be.

A Margón debütál mások mellett André Ferenc, Grecsó Krisztián, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Ménes Attila, Rakovszky Zsuzsa és Tompa Andrea új kötete is.

A külföldi szerzők között Andrei Dósa román íróval lehet találkozni, aki Füveskönyv című tabudöntögető generációs regényével indítja el a 18 kötetesre tervezett Margó Könyvek sorozatot. Behrouz Boochani iráni kurd író és újságíró Nincs barátunk, csak a hegyek című börtönnaplójával érkezik Budapestre, de Thomas Eriksonnal, az Idiótákkal körülvéve című könyv szerzője is elfogadta a szervezők meghívását.

A fesztiválon látható lesz a kínai képzőművésszel, Ai Weiwei-jel készült riportfilm is, amelyben a művész a számkivetettségben töltött éveket idézi fel és

arról mesél, hogyan formálta a gondolkodását és művészetét a totalitárius rendszer, amelyben apja és ő élt.

Szombat délelőtt egy rendhagyó kultúrtörténeti ebéd során bemutatkozik a Budapest Nagyregény. A Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából novemberben megjelenő kötet a fővárosról mesél 23 fejezetben, 23 szerzővel. Az ebéden budapesti emlékek kerülnek terítékre, miközben Cserna-Szabó András, Mautner Zsófi és Saly Noémi közreműködésével elkészülnek az alkalom ihlette fogások, amelyeket Scherer Péter és Katona László színészek főpincérként tálalnak a vendégeknek.

A családokat tematikus mese- és élményséta, valamint játszósarok várja.

A kiemelt kép forrása: a Margó Irodalmi Fesztivál Facebook-oldala