2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Kulturális közparkká alakult az egykori barnamezős terület Veszprémben

frisshirek.hu, 2023. május 08. - 10:45
Kulturális közparkká alakult az egykori barnamezős terület Veszprémben

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint a Gyárkert KultúrPark jó példa arra, amikor a kultúra közparkká változtat egy egykori barnamezős területet.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Gyárkert pénteki átadóján a miniszter kiemelte, hogy a kultúra nemcsak a szabadidő eltöltésének színvonalas formája, hanem térségszervező erő is. Bár a Gyárkert KultúrPark helyszíne egykor gazdasági érdekeket szolgált, most a közösségek és az itt élők vehetik birtokukba, erősítve összetartozásukat.

A Hello Wood építész stúdió által tervezett 10,5 méteres, a rendezvénytér központjában felállított installáció külön érdekessége az új helyszínnek; az alkotás 116 faládából áll, azokban egy-egy facsemetével, rajtuk pedig a programban résztvevő települések neveivel. Ezeket a fákat az évad elmúltával minden település hazaviheti, és nevelheti a fáját, szimbolizálva a térség összetartozását.

Veszprém polgármestere, Porga Gyula az átadást történelmi pillanatnak nevezte, hiszen ez a terület soha nem volt még nyitott a köz számára. A Stern család faárugyártó üzeme 1896-ban kezdte meg működését a város akkori peremén, amelynek helyén később a Balaton Bútorgyár állt, azonban miután az üzemet kiköltöztették a Házgyári útra, hosszú évek óta használaton kívül volt. Az önkormányzatnak régi vágya volt megszerezni a területet, amelyet az EKF-cím ünneplésére kialakított koncerttér után a jövőben szeretnének a „városszövethez” kapcsolni – mondta a polgármester.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az EKF évében olyan élményt szeretnének nyújtani a városban és a régióban lakóknak, amelyre emlékezni fognak.

A Gyárkert KultúrParkban négy hónap alatt fellépő hatvan nemzetközi és magyar előadó valamennyi korosztálynak élményeket tud nyújtani, emellett civil és közösségi programokat is megvalósítanak.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Gyárkertben számos programot és koncertet vonultatnak fel a szervezők, többek között az EKF évad közepén az ötnapos Felező fesztivál is megrendezésre kerül, amelyen június 14-én Tom Odell, június 15-én, csütörtökön a hangszeres techno zenét játszó MEUTE, június 16-án, pénteken a Morcheeba és Chat Faker, június 17-én, szombaton a Lost Frequencies, június 18-án, vasárnap pedig a CityRocks tölti majd meg zenével a teret.

Fotó: illusztráció / freepik