2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

A kormány üzent az EU-nak, hogy kérjük a korábban leszólt gigászi uniós hitelt

frisshirek.hu, 2023. május 08. - 20:00
A kormány üzent az EU-nak, hogy kérjük a korábban leszólt gigászi uniós hitelt

Navracsics Tibor az atv.hu kérdésére közölte, hogy a magyar kormány üzent az Európai Bizottságnak: igényelni fogja az uniós helyreállítási alap hitelrészét. A területfejlesztési miniszter szerint az uniós testület kérte, „jelezzük, hogy várhatóan fogjuk-e majd kérni vagy nem. Jeleztük, hogy igényt tartunk rá, folyamodni fogunk. A részletekről pedig nyár végéig kell megállapodnunk.”

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy a Telex cikkében felidézi, a hivatalos kérelemhez indoklás mellett csatolni kellene azt is, hogyan módosítaná a kormány a helyreállítási tervét, azaz hogy kiderüljön, mire és milyen célokhoz, mely „mérföldkövekhez” kötve költené el a megnövelt forrásokat.

A magyar kormány az alap másik, vissza nem térítendő részéből fedezett tervet is csak az utolsó pillanatokban, december közepén tudta elfogadtatni, és még mostanáig sem sikerült teljesítenie a kifizetések megkezdéséhez szükséges „szupermérföldköveket”.

Korábban úgy tűnt, nem kéri a magyar kormány ezt a hitelt: 2020-ban még azt hangsúlyozták, hogy a hitel "az adósságuk kordában tartására képtelen országoknak" való. Később Orbán Viktor sorosozással szapulta azt, hogy együtt vegyenek fel kölcsönt a járvány hatásainak kezelésére.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán