2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Zrínyi Miklós főispánra emlékezett Navracsics Tibor Somogyban

Hajmási Judit, 2023. május 03. - 13:15
Zrínyi Miklós főispánra emlékezett Navracsics Tibor Somogyban

A területfejlesztési miniszter Őrtilosban egyeztetett a fejlesztési lehetőségekről Szászfalvi László országgyűlési képviselővel és Biró Norberttel a megyei közgyűlés elnökével, majd megkoszorúzták Zrínyi Miklós emlékművét.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A találkozó részeként megkoszorúzták a zrínyiújvári emlékművet Zrínyi Miklós születésének 403. évfordulója alkalmából. Az emlékmű megkapta az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet is.

Navracsics Tibor szerint, amit Zrínyi Miklós és családja, felmenői felmutattak a történelemnek, az jócskán túlmutat az országhatárokon is, egész Európa történelmévé vált. "A honvédelem, a személyes áldozat, az elméleti munkák és az élettörténet-sorozat" a családot az egyik legnevesebb és legnemesebb családdá tette Európában.

Nemcsak az európai hadtörténelem és kultúra lett gazdagabb, hanem mindenki, aki európai példaként tekinthet a családra, hogy a nemzeti határok, nemzeti kötelékek nem bezárnak, hanem kinyitnak, nem elválasztanak, hanem összekötnek embereket egymással. Ezeken a határokon átlépve, azokat hídként használva "egy nagyobb közösséget szolgálhatnak alázattal, fegyelemmel és szorgalommal" - vélekedett a politikus, olvasható az MTI közleményében.

Zrínyi Miklós költő, hadvezér, Zala és Somogy megye "örökös" főispánja (1645-1664), egy horvát nemesi családban született. Bár egész életében hű volt a Habsburg udvarhoz, tetteit mégis fenntartással kezelték a törökök ellenei ádáz összecsapásai miatt.

  1. januárjában 26 ezer fős seregével megindult, és felszabadította Babócsa, Berzence és Barcs környékét a török megszállás alól.

Fotó: Facebook / Biró Norbert