2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Uniós biztost fogadott Orbán Viktor

frisshirek.hu, 2023. május 02. - 18:30
Uniós biztost fogadott Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadta a Magyarországon tárgyaló Johannes Hahn-t, az Európai Bizottság tagját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az Európai Bizottság jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak, ezzel a magyar gazdaság teljesítményét is hátráltatja - jelentette ki Varga Mihály, miután tárgyalást folytatott Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosával.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A megbeszélésre a Karmelita kolostorban került sor, s azon részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár is - mondta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Költségvetési és igazgatásügyi biztosként Johannes Hahn-nak kulcsszerepe van abban az uniós péntek kifizetésében, hogy milyen feltételek mellett fizetik ki hazánk részére a jogállamisági aggályok miatt felfüggesztett uniós támogatásokat. Varga Judit igazságügyminiszter Facebook-bejegyzésében mindössze ennyit írt: 

„A nap folyamán Johannes Hahn költségvetési és igazgatásügyi biztost fogadtam hivatalomban, aki szakmai egyeztetést folytat a tagállamokkal a többéves pénzügyi keret (MFF) félidei felülvizsgálata kapcsán. Uniós koordinációért felelős miniszterként jeleztem Hahn biztosnak, hogy mi, magyarok hiszünk az egymás megértésén alapuló, konstruktív párbeszédben és fontosnak tartjuk a felelős gazdálkodást”.

A pénzügyminiszter szigorúbb hangot ütött meg

A Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint a magyar pénzügyminiszter kiemelte: a helyreállítási források visszatartásának feloldása mellett Magyarország határozott választ vár arra is, hogy a bizottság miként kívánja támogatni a schengeni határokat védő tagállamokat az egyre növekvő migrációs terhek finanszírozásában - írták.

A szaktárca kiemelte, a pénzügyminiszter az uniós helyreállítási forrásokkal kapcsolatban leszögezte: a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) több, kezdeti ígéretét nem váltotta be, öt tagállam eddig egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást, a késedelmes folyósítás pedig Magyarország, ezzel együtt egész Európa versenyképességére káros hatással van.

Varga Mihály közölte, hogy a Magyarországnak járó támogatások felhasználásával öt százalék feletti mértékben bővült volna tavaly a gazdaság, azonban a források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta gazdasági teljesítményünket és versenyképességünket. Mindezek, és a szomszédban dúló háború, a nyomában járó szankciós infláció ellenére Magyarország az uniós átlagot meghaladó, 4,6 százalékos növekedést ért el, valamint a hiányt és az államadósságot is jelentősen csökkentette.

A magyar költségvetés a válságok közepette, a veszélyes nemzetközi környezetben is helytáll - emlékeztetett a pénzügyminiszter, hozzátéve:

"a magyar érdek megkívánja, hogy nekünk járó uniós források ügyének fontosságával párhuzamosan a schengeni határok védelmének költségeire is felhívjuk a figyelmet. Mint mondta: "ahogyan az uniós pénzügyminiszterek múlt heti tanácskozását követően is hangsúlyoztam, ebben az évben a határvédelmi kiadásaink meghaladhatják a 650 milliárd forintot, azonban Brüsszel ennek alig több mint 1 százalékát térítette meg 2015 óta. Nem kívánunk lemondani arról, hogy ezeket a költségeket az Európai Unióval megtéríttessük".

Varga Mihály felhívta az uniós biztos figyelmét arra, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja az orosz-ukrán háború áldozatait, az eddig segítségnyújtásra fordított összeg meghaladja a 40 milliárd forintot. Az Ukrajnának szánt uniós támogatással kapcsolatban a tárcavezető elmondta: a közös hitelfelvétel gyorsnak és egyszerűnek tűnhet, azonban hosszabb távon nem lehet megoldás minden kihívásra - olvasható a közleményben.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán