2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Óriási az öröm: Majka Fonogram-díjat kapott

frisshirek.hu, 2023. április 30. - 09:20
Óriási az öröm: Majka Fonogram-díjat kapott

Mások mellett a godfater., a Margaret Island, Peter Srámek, a Platon Karataev, a Subtones és a Hot Jazz Band is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. "Ebben a kategóriában holtversenyben nyertünk Beton.Hofival, gratulálok neki is!" - írja Majka Facebook-oldalán.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen tizenkét + egy hazai, és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. A győzteseket online videókban jelentették be.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele a godfater. - 0 (kiadó: Tom-Tom Records) című anyaga lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Bruce Springsteen - Only the Strong Survive (Sony Music) című lemeze nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Margaret Islandtől a Hol marad az én történetem/Rámszakadt (feat. JumoDaddy)/Szeszélyes (Gold Record) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Ava Max - Maybe You're the Problem/Million Dollar Baby/Weapons (Magneoton/Warner Music) című munkája kapta. Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Platon Karataev - Partért kiáltó/Létra (szerzői kiadás), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Tears For Fears - The Tipping Point (Universal Music) részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Caramel x Willcox - Visszavágyom/Visszavágyom (BHLZCK Remix) (Gold Record), az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat David Guetta - Crazy What Love Can Do (& Becky Hill & Ella Henderson)/I'm Good (Blue) (& Bebe Rexha) (Elephant House/Warner Music) kapta.

Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele kategóriában megosztva nyert Beton.Hofitól a Playbánia (Universal Music), valamint Majka és Molnár Tamás közös dala, az Azt beszélik a városban (Majka Music). Az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers (Universal Music) című lemeze lett.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Depresszió - Vissza a Földre (H-Music) című lemeze, az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Ghost - Impera (Universal Music) című anyaga kapta. Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban László Attila - Amíg van kire várnom (szerzői kiadás) című lemeze, az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban Peter Srámek/Zámbó Jimmy - A Király - Filmzene & Symphonic (Magneoton) lemeze részesült.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat a Hot Jazz Band - Egy kis malac (Cornet Kulturális Bt.) című lemeze, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat a Subtones - Lángolj (Tom-Tom Records) című lemeze nyerte el. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele díjat Cserepes - The Sold Girl (Fonó) című lemeze kapta, az év felfedezettje a ValMar lett. Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján a 4S Street - Mesélek a bornak (Mistral Music) című dala kapta.

A nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg.
Az életműdíj, valamint a szakmai életműdíj nyertesét május 5-én jelenti be a Mahasz.

A Fonogram-díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram - Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét, foglalta össze az MTI.