2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Trump kedvenc tévécsatornájának hírhamisítás miatt kell fizetnie

frisshirek.hu, 2023. április 19. - 09:48
Trump kedvenc tévécsatornájának hírhamisítás miatt kell fizetnie

Peren kívüli megállapodással zárult a FoxNews hírtelevízió és a Dominion választási rendszereket gyártó cég bírósági eljárása kedden. Donald Trump kedvenc amerikai hírtelevíziója ezzel megúszta a tárgyalásokat, amelyek a 787,5 millió dolláros bírságnál is súlyosabb csapást jelenthettek volna. Akkor ugyanis tanúként meghallgathatták volna a tulajdonos Rupert Murdoch-ot, de azt a Tucker Carlson műsorvezetőt is, aki még 2021 nyarán készített a Karmelitában interjút Orbánnal, és azóta is nagy rajongója a magyar miniszterelnöknek. A per során hullott volna le a lepel arról, hogy tudatosan terjesztett álhíreket, azaz hazugságot a Fox News az állítólagos amerikai választási csalásról.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A médiavállalat beleegyezett, hogy a jogi eljárás lezárása fejében 787,5 millió dollárt fizet az őt perlő vállalkozásnak - adta hírül az MTI.

A Dominion Voting Systems 1,6 milliárd dollárra perelte rágalmazás miatt a Fox News-t,

amiért a 2020-as elnökválasztást követően a médium több műsorában megkérdőjelezték a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben.

A perben kedden tartották volna az első tárgyalást a nyitó perbeszédekkel, amikor a felperes és alperes fél bejelentette a peren kívüli egyezséget. A Fox News, a nézettségi adatok alapján az Egyesült Államok legnézettebb hírtelevíziója.

A Telex az AFP híradása alapján részletezi, hogy a tévécsatornán Donald Trump egyik jogásza, Sidney Powell nyilatkozta a következőket a 2020-as amerikai elnökválasztás után (amelyet Trump elbukott):

bizonyítéka van arra, hogy Joe Biden elcsalta a választást a cég szavazógépeivel.

Abban az időben Powell visszatérő vendége volt az egyik legnépszerűbb amerikai hírcsatorna, a Fox News műsorainak. Az emlegetett cég, a Dominion pedig beperelte a tévét és a jogászt is, mert szerintük hazugsággal rossz hírüket keltették.

A Telex emlékeztet, hogy fontos lett volna a tárgyalás, amelytől most eltekintettek, hiszen azáltal derülhetett volna ki, hogy hogyan és mennyire büntethető egy médium az általa tudatosan terjesztett álhírekért.

A Fox News szerkesztői ugyanis pontosan tudták, hogy a választási csalás hazugság, mégis helyt adtak az állításoknak.

A peren kívüli megállapodásnak köszönhetően elkerülte a Fox News a komoly bírságnál is nagyobb csapást, hogy a tulajdonosnak, Rupert Murdoch-nak kellett volna nyilvános tárgyaláson tanúskodnia. Ahogy beidézhették volna Sean Hannity műsorvezetőt, és azt a Tucker Carlsont, aki Orbán Viktor nagy csodálója, és 2021-ben interjút is készített a Karmelitában a magyar miniszterelnökkel.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala