2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Navracsics: Még áprilisban a Parlament elé kerülhet az egyetemi kuratóriumok ügye

frisshirek.hu, 2023. április 05. - 15:57
Navracsics: Még áprilisban a Parlament elé kerülhet az egyetemi kuratóriumok ügye

Uniós biztosokkal tárgyalt szerdán Brüsszelben Navracsics Tibor. A fő téma az alapítványi fenntartású egyetemek kuratóriumi tagsága volt-írja a 24.hu.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

 A lap az EU-s források felhasználásáért felelős miniszter szavai alapján azt írta, hogy amennyiben kompromisszum születik, a témáról szóló törvény már április második felében az Országgyűlés elé kerülhet. Ebben az esetben az alapítványi fenntartású egyetemek is megszakítás nélkül vehetnének részt az Erasmus-programokban.

Navracsics arról is beszélt, hogy világos szabályok kellenek abban a tekintetben, hogy mely pozíciók összeférhetetlenek a kuratóriumi tagsággal, és melyek nem. Jelenleg egyébként a miniszterekre, államtitkárokra, a kormányfő politikai igazgatójára, a kormánybiztosokra és az országgyűlési képviselőkre vonatkozik a tiltás, az európai parlamenti képviselőkre, és a városvezetőkre nem. A közigazgatásban irányítási pozíciót beöltők státuszát azonban még tisztázni kell.

Navracsics rugalmasságot mutatott abban a kérdésben, hogy meghosszabbítható legyen-e a kuratóriumi tagság, illetve abban is, hogy hány évre szólhat. Szerinte ezeken az ügyeken nem múlhat az alku. Ezekben a kérdésekben tehát a felek már megegyeztek. Nyitott kérdések azonban még vannak.

Navracsics összességében optimistán nyilatkozott. Szerinte már a hónap második felében a Parlament elé kerülhet a konfliktust tisztázó új törvény. A miniszter emellett abbéli reményét is kifejezte, hogy ezzel párhuzamosan a jogállamisági eljárás is lezárul, így nyárra minden brüsszeli vita megoldódhat.

A kuratóriumok ügyéről egyébként már korábban is írtunk, Navracsics már akkor is optimista volt. 

Fotó: Navracsics Tibor Facebook-oldala