2024.04.16., kedd - Csongor
Veszprém: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Biden: Finnország csatlakozásával erősebb lett a NATO

frisshirek.hu | 2023. április 05. - 09:47
Biden: Finnország csatlakozásával erősebb lett a NATO

Joe Biden is megszólalt Finnország NATO-csatlakozása alkalmából. Meglátása szerint a NATO így erősebb lett. 

Közleményben üdvözölte az Egyesült Államok elnöke, hogy Finnország hivatalosan is a NATO tagja lett

- írta meg az elnöki közleményt a Telex. Finnország és Svédország egy éve, 2022 májusában fordult az észak-atlanti szervezethez felvételüket kérve, idézte fel az elnök, aki szerint a finnek csatlakozásával erősebb lett a szövetség.

Joe Biden írt arról is, hogy mindkét országban erős a demokrácia, és ütőképes hadsereget építettek fel, továbbá azonosak a NATO-tagok értékrendjével is. Emiatt üdvözli, hogy Finnország rekordidő alatt kapta meg a tagságot, de - vallotta meg - szeretné azt is, ha Svédország is mindél hamarabb követhetné őket a NATO-ba.

Örömmel várom, hogy Svédországot a lehető leghamarabb NATO-tagként üdvözölhessük, és arra bátorítom Törökországot és Magyarországot, hogy késedelem nélkül fejezzék be a ratifikációs folyamatot

- fogalmazott az elnöki közlemény, majd hozzátették:

"amikor Putyin elindította brutális, agresszív háborúját Ukrajna népe ellen, azt hitte, hogy meg tudja osztani Európát és a NATO-t. Tévedett. Ma egységesebbek vagyunk, mint valaha. És együtt – legújabb szövetségesünk, Finnország által megerősítve – továbbra is megőrizzük a transzatlanti biztonságot, megvédjük a NATO minden egyes centiméterét, és meg fogunk felelni minden kihívásnak, amivel szembe kell néznünk."

A kiemelt kép forrása: Joe Biden elnöki Facebook-oldala