2024.03.02., szombat - Lujza
Veszprém: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Megújulnak Dombori utcái

Tóth Rózsa | 2023. március 30. - 13:06
Megújulnak Dombori utcái

Domborinak 12 aszfalt nélküli, esetleg zúzott köves utcája van és évek óta gondot okozott, hogy a csapadék következtében sárosak és járhatatlanak voltak. A Dunaág 7139 Egyesület felhívására Faddról és Tolnáról érkeztek vállalkozók, akik saját költségükön vállalták a gépmunkát, tükörkészítést, alapozást, zúzott kövezést, hengerelést. Az Egyesület bízik abban, hogy húsvétra elkészülhetnek a munkálatok és birtokba vehetik az új utakat.

A januári csapadékos időjárásnak köszönhetően több utca is járhatatlanná vált Domboriban - tájékoztatta a frisshirek.hu-t Takács Anikó, a Dunaág 7139 Egyesület elnöke. Ez a probléma időről-időre gondot okozott, hiszen még mindig 12 utca aszfalt nélküli, jobb esetben zúzott köves, de az állapota a csapadék következtében sáros, járhatatlan - emelte ki az elnök.

A Fadd-Dombori Üdülőtelep közössége nevű Facebook csoportba januárban kerültek ki képek arról, hogy milyen állapotok vannak esőzés után, és ennek hatására az Egyesületet megkereste Tanács Géza a TTSZ BAU Kft tulajdonosa, felajánlva a segítségét miután látta, hogy kritikus állapotok uralkodnak Domboriban. Géza vállalta a gépmunkát, a tükörkészítést, a zúzottkő szállítást és felajánlott egy kamionnyi zúzottkövet is.

A vállalkozó ezzel elindított egy kezdeményezést, melyhez többen csatlakoztak és azonnal a tettek mezejére léptek.

Ezt követően a Dunaág 7139 Egyesület közzé tett egy felhívást, mely szerint várják azon utcák ingatlantulajdonosainak jelentkezését, akik anyagi hozzájárulással szeretnék a saját utcájukat zúzottkővel teríteni.  Erre a felhívásra 4 utca is jelentkezett: az Ibolya, Gyöngyvirág, Viola és a Szekfű utca lakói, ahol átlagosan 25 000 forint befizetéssel/ingatlan, pár évre megoldódhat a problémájuk.

Fadd Nagyközség polgármesterét Bordács Józsefet is megkereste az Egyesület és az önkormanyzat is hozzájárult a költségekhez 600 ezer forinttal. A Dunaág 7139 Egyesület a személyi jövedelemadó 1 százalékából a tavalyi évben befolyt összeget is erre a projektre fordítja, melyet kiegészítve további 200 ezer forint összeggel tudják a felújítást finanszírozni.

A közösségi összefogásnak köszönhetően megánszemélyi pénzfelajánlás is érkezett és így a Gerbera és az Ibolya utcákat is le tudják alapozni és zúzottkövezni. Két tolnai vállalkozó is felkarolta Dombori problémáját és az LF Gép Kft.-től Fazekas Mihály a gépmunkákban, a Dunatranstól pedig Takács Balázs az utcák hengerelésében nyújt segítséget. A közös összefogásnak köszönhetően több mint 200m3 zúzottkő kerül az utcákba.

A munkálatok elkezdődtek, már csak az időjáras az, ami késleltetheti a befejezést de húsvétra új utakon járhatnak az érintett utcák lakói.

Fotó: Dunaág 7139 Egyesület által beküldött fotók