2024.04.16., kedd - Csongor
Veszprém: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Jobbik: szüntessék meg az óraátállítást - parlament elé viszik az ügyet

frisshirek.hu | 2023. március 26. - 15:00
Jobbik: szüntessék meg az óraátállítást - parlament elé viszik az ügyet

Határozatot nyújtott be az Országgyűlés elé a Jobbik-Konzervatívok parlamenti képviselője, Balassa Péter. A politikus szerint a magyar lakosság többsége nem szereti az óraátállítást, ezért kezdeményezte annak eltörlését.

A nyári időszámítás március 26-án, vasárnap kezdődött, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állították előre – számolt be róla a frisshirek.hu is.

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás nem lesz.

A magyar emberek 90%-a támogatja az óraátállítás eltörlését. A válaszadók 56%-a a nyári időszámítást kívánja állandósítani.

A világ országainak csupán 30%-ában van óraátállítás.

Egy kutatás megállapította az óraátállítás okozta érzelmi és viselkedési zavarok, a stresszel összefüggő immunrendszeri rendellenességek és a sérülésekkel járó balesetek előfordulásának növekedését is. Az alvászavarok öt napig vagy tovább tartanak, ez kialvatlansághoz és mentális problémákhoz vezethet. A hosszabb ideig tartó természetes fény kedvező hatással van a szabadban szervezett programokra, a szabadban végzett munkákra, kevesebb a közúti baleset és a bűncselekmények száma is.

Az óraátállítás egyértelmű célja az energiatakarékosság, de a megtakarítás mértéke egyre csökken, mert a villamosenergia-fogyasztásnak ma már egyre kisebb hányadát jelenti a világítás

- írja Balassa a lapunkhoz eljuttatott közleményében. Megjegyezte, határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy hazánkban a kétszeri óraátállítás eltörlésre kerüljön, és a jövőben a nyári időszámítás legyen alkalmazandó.

Fotó: pexels.com