2024.04.16., kedd - Csongor
Veszprém: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Huszárok vonták fel a lobogót Szombathelyen

Hajmási Judit | 2023. március 15. - 14:42
Huszárok vonták fel a lobogót Szombathelyen

Vas megyében ma több helyszínen is megemlékeztek az 1848-as szabadságharc 175. évfordulójáról. Szombathelyen huszárokkal, Celldömölkön Batthyány Lajos emléktáblájánál kezdődött az ünneplés. Sárváron az Arénában és a Nádasdy-várban ünnepelték a város lakói a szabadság ünnepét.

Március 15-e ünneplését már az óvodában kezdjük tanulni. Mindenki készített csákót, színezett, vagy ragasztott magának és a családtagoknak kokárdát, és küzdött fakardjával a gaz császári seregek ellen.

De nemcsak a szabadságharc hőseire emlékeztek ma Szombathelyen, hanem a sajtószabadságra is. A hajdani márciusi követelések fontossága abban rejlik, hogy majd 200 év távlatából is van aktualitásuk.

Szombathelyen, a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjainak műsorával tarkított megemlékezésen Horváth Soma alpolgármester arról beszélt, hogy március 15-e a szabadság ünnepe. A nap, amikor a nép nemet mondott az elnyomásra. Az alpolgármester kitért beszédében arra is, hogy ezek az eszmék ma is fontosak, olyannyira, hogy összekapcsolják a múltat és a jelent.

A 175 évvel ezelőtt történtekre, az 1848-as márciusi eseményekre emlékeztünk ma a városi ünnepségeken, ünnepeltük a fiatalságot, a bátorságot, a hazafiságot, az önfeláldozást.

Ma az iskolák fiataljaival együtt szavaltuk a Nemzeti dalt arra a napra emlékezve, amikor elkezdődött a magyar nép szabadságharca. Ünnepi beszédemben emlékeztem Petőfi Sándorra, a kétszáz évvel ezelőtt született lánglelkű költőre, a fiatal forradalmárra.

1848. március 15-e a sorsfordító pillanatot, az összefogás erejét, a változtatni akarást jelentette, amikor az ország hatalmas lépést tett meg az önkényuralomtól a demokrácia felé.

A Szentháromság téri ünnepségen a Celldömölki Városi Általános Iskola diákjai és pedagógusai adtak szívekhez szóló műsort. Alsóságon a tagiskola diákjai hasonló lelkülettel mutatták be műsorukat, ahol Bődi Gábor, az iskola történelemtanára mondott ünnepi köszöntőt.

Mindkét helyszínen koszorúkkal tisztelegtünk a múlt hősei előtt. Önkormányzatunk nevében dr. Kovács Zoltán alpolgármester úrral, Söptei Józsefné alpolgármester asszonnyal, Hencz Kornél alpolgármester úrral és Farkas Gábor jegyző úrral helyeztük el az emlékezés koszorúit – írja Fehér László a celldömölki megemlékezés kapcsán.

Sárváron zárt térben, a Sárvár Arénában tartották a városi megemlékezést, ahol Szabó Zoltán, a város alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. A városi megemlékezés után pedig a Nádasdy-várban tartottak az ünnephez kapcsolódó kulturális programot.

Fotó: Facebook / Szombathely MJV és Fehér László