2023.06.09., péntek - Félix
Veszprém: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Betiltják a TikTok-ot az Európai Parlament eszközein

frisshirek.hu, 2023. március 03. - 14:38
Betiltják a TikTok-ot az Európai Parlament eszközein

A TikTok mobilalkalmazást érintő „kiberbiztonsági intézkedéseket” léptetett életbe az Európai Parlament (EP) Innovációs és Technológiai Támogatási Főigazgatósága - írta meg az értesülését a Media1.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lap birtokába jutott az Európai Parlament (EP) Innovációs és Technológiai Támogatási Főigazgatósága által ellenjegyzett levél, amelyben mind a 705 (köztük a 21 magyar) EP-képviselőnek írtak a TikTok közösségi média applikáció ügyében.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy kiberbiztonsági aggályok merültek fel a kínai platformmal kapcsolatban,

amely leginkább az adatvédelmet és a harmadik felek által végzett adatgyűjtést érinti. A kockázatokat kellően komolyan vették, ezért

az Európai Parlament elnöke úgy határozott, hogy az EP eszközeiről letiltják a TikTok-ot.

Robert Metsola, főtitkára, más intézményekkel közösen arról állapodtak meg, hogy a kínai közösségi médiaplatformot tilos lesz telepíteni számítógépre, mobilra és táblagépre az intézmények eszközein, továbbá ha már esetleg letöltötték azt, akkor le kell majd törölni. A határozat március 20-tól lép érvénybe, onnantól kezdve a TikTok webes hozzáférése is blokkolva lesz az érintett eszközökön. Azt természetesen az EP nem tudja megakadályozni, hogy

a politikusok és a titkárságok munkatársai magánéletükben és magáneszközeiken használják az alkalmazásért, mégis azt javasolják, hogy lehetőleg tartózkodjonak tőle.

A frisshirek.hu-n korábban már írtunk arról, hogy Consumer Choice Center lobbiszervezet magyar vezetője, Kész Zoltán egy nyilatkozatban a TikTok használatának veszélyeire hívta fel az Európai Unió testületeinek figyelmét, és arra bátorította a döntéshozókat, hogy lépjenek, "mielőtt túl késő volna".

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com