2023.06.09., péntek - Félix
Veszprém: 19o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Fehérorosz partizánok robbanthattak fel egy orosz katonai repülőgépet Minszk közelében

frisshirek.hu, 2023. február 27. - 16:02
Fehérorosz partizánok robbanthattak fel egy orosz katonai repülőgépet Minszk közelében

Fehérorosz kormányellenes aktivisták vállalták a felelősséget egy orosz A–50-es felderítő repülőgép elleni dróntámadásért, amelyet vasárnap hajthattak végre a belarusz főváros, Minszk közelében fekvő repülőtéren.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Belarusz partizánok dróntámadást hajthattak végre egy, az országban állomásozó orosz katonai repülőgép ellen - jelentette a Reuters hírügynökség.

A hírről először a BYPOL nevű fehérorosz ellenzéki szervezet vezetője, Aliakszandr Azarov számolt be a szervezet Telegram csatornáján. Az akcióról röviddel ezt követően a lengyelországi székhelyű, fehérorosz hírekre fókuszáló hírportál, a Belsat is beszámolt.

A csoport közleménye szerint a Minszk melletti Macsuliscsi légitámaszponton állomásozó Berijev A–50-es repülőgép elülső és középső része, valamint a radarantennája sérült még két robbanás következtében.

A BYPOL ellenzéki politikusokat támogató, volt rendfenntartó tiszteket tömörítő csoport, amelyet Belaruszban terrorszervezetként tartanak nyilván. A Belsatot a minszki kormány szélsőséges intézményként bélyegzett meg.

Az akció végrehajtói biztonságban vannak, az országon kívül

-írták.

Egyelőre sem Oroszország, sem Belarusz nem erősítette meg hivatalosan a támadást, és az orosz, illetve a fehérorosz védelmi tárca sem szólalt meg az ügyben.

A Reuters szerint Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta számos szabotázsakció történt Belaruszban és az Ukrajnával határos orosz régiókban egyaránt, amelyek elsősorban a vasútvonalakat célozták.

Bár Fehéroroszország továbbra sem vesz részt közvetlenül az ukrajnai háborúban, Oroszország stratégiai partnereként engedélyezte, hogy orosz csapatok, harci repülőgépek és egyéb haditechnika állomásozzon területén, ahol közös orosz-fehérorosz hadgyakorlatokat is tartanak. Minszk ahhoz is hozzájárult, hogy közös orosz-fehérorosz hadtestet állítsanak fel. 2022 február 24-én a Kijev elleni támadó hadoszlopok is Fehéroroszország területéről törtek Ukrajnára.

Büszke vagyok az összes fehéroroszra, aki folytatja az ellenállást az ország hibrid orosz megszállása ellen és harcol Belarusz függetlenségéért

– írta Szvetlana Tsihanouszkaja, a jelenleg emigrációban élő egykori belarusz elnökjelölt Twitter-bejegyzésében.

A Vjasna nevű fehérorosz emberi jogi csoport mai közlése szerint Macsuliscsiben egy nőt őrizetbe vettek, a letartóztatás oka, illteve a nő holléte azonban nem ismert. Arra vonatkozóan nincs információ, hogy van-e összefüggés az őrizetbevétel és a feltételezett szabótázsakció között. 

Az őrizetbe vételek gyakoriak fehérorosz földön a redszerellenes tiltakozások 2020-as erőszakos elfojtása óta. Akár egy közösségi médiafelületen közzétett bejegyzés a hatalomnak nem tetsző szellemiségű kommentálása is vezethet letartóztatáshoz. 


Fotó: Bangladesh Sangbad Sangstha