2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

33 ezerre nőtt a földrengés áldozatainak száma Törökországban és Szíriában

frisshirek.hu, 2023. február 13. - 09:18
33 ezerre nőtt a földrengés áldozatainak száma Törökországban és Szíriában

A múlt hét hétfői dél- és délkelet-törökországi földrengések halálos áldozatainak száma Törökországban és Szíriában együttesen ma reggelre meghaladta a 33 ezer főt. Mindeközben Törökországban vizsgálat indult a földrengések következtében összeomlott lakóházak építtetőivel szemben.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap kora este azt közölte, hogy Törökországban a halottak száma elérte a 29 605-öt.

Szíriában több mint 4300 halottról, továbbá 7600 főt meghaladó számú sebesültről tudni – az ENSZ jelentése szerint - írja a France24.com. 

Az AFAD szerint csak a két legerősebb hétfői rengéssel mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel - írja az MTI.

Az Anadolu török állami hírügynökség adatai alapján a szerencsétlenséget megelőzően 13,5 millióan éltek a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térségben, köztük szíriai menekültek, milliós nagyságrendben.

Törökországban vizsgálat indult a földrengések következtében összeomlott lakóházak építtetőivel szemben

131 ember ellen indult eljárás Bekir Bozdag török igazságügyminiszter tájékoztatása szerint. A hatóságok a személyek a lakóépületek építése során felmerülhetett felelősségét vizsgálják, mivel rengeteg lakóház képtelen volt kiállni a földrengések próbáját. Bár a földmozgások rendkívül nagy erejűek voltak, a kisázsiai országban mégis sokan a nem megfelelő építési konstrukciót okolják az elemi erejű pusztításért.

A török építési szabályozás megfelel a jelenlegi földrengésbiztonsággal kapcsolatos nemzetközi sztenderdeknek, legalábbis papíron. Ugyanakkor a gyakorlatban ritkának mondható török viszonylatban, hogy be is tartassák a hatóságok ezeket az előírásokat. Ez magyarázza emberekkel zsúfolt épületek ezreinek összeomlását a földrengések hatására.

Fotó: Kahramanmaras, 2023. február 13.
Kínai mentőalakulatok tagjai a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 13-án, egy héttel a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 29 ezret, a sérülteké a 80 ezret.
MTI/EPA/Tolga Bozoglu