2023.06.09., péntek - Félix
Veszprém: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Ma reggelre 16 ezer fölé emelkedett a török-szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

frisshirek.hu, 2023. február 09. - 09:32
Ma reggelre 16 ezer fölé emelkedett a török-szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

Ma reggelre átlépte a 16 ezret a hét eleji törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma – közölte a török katasztrófaelhárítás. A sérültek Törökországban több mint 62 ezren lehetnek, Szíriában nem hoztak nyilvánosságra erre vonatkozó adatokat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tisztviselők, illetve egyészségügyi illetékesek 12.873 ember halálát erősítették meg mostanáig Törökországban, 3.162 személyét Szíriában.

Török földön több mint 62 ezer sebesültről adott tájékoztatást a helyi katasztrófaelhárítás, az AFAD. Szíriában erre vonatkozó adatot mindezidáig nem hoztak nyilvánosságra.

Az UNICEF jelentése szerint több ezer gyermek is életét veszítette a hétfő hajnali 7,8-as erősségű földrengés következtében, mely Törökország középső, illetve Szíria északnyugati területeit sújtotta.

Aznap déltájban egy újabb erős, 7,7 magnitúdójú földmozgás történt török földön. A földrengéseket több utórengés is követte, melyek hatalmas pusztítást végeztek. Országszerte épületek ezrei – kórházak, iskolák, lakóépületek - dőltek össze, melynek következtében emberek ezrei váltak hajléktalanná.

A természeti katasztrófa-sújtotta török régiókban több mint 12 ezer katasztrófaelhárító vesz részt a mentési munkálatokban, melyet további 9 ezer katona is segít.

Recep Tayyip Erdogan török államfő tegnap a térségbe látogatott. A török hatóságokat bírálatok érték, miszerint nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Erdogan elismerte, voltak hiányosságok a hatóságok részéről, ugyanakkor azzal védekezett, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen volt felkészülni - írja a Reuters. 

Mindeközben a fél világ a bajba jutottak segítségére sietett: több mint 70 ország küldött mentőalakulatokat, illetve ajánlott fel egyéb segítséget Törökországnak, illetve Szíriának.

Az ENSZ bejelentette, minden lehetőséget megvizsgál, hogy segélyszállítmányokat tudjon eljuttatni a kormányellenes lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-Szíriába. A világszervezet egyúttal felszabadította egy 25 millió dollár értékű alapját is, hogy humanitárius segélyt küldhessen a két érintett állam szenvedő polgárai számára.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin, Hatay