2024.04.16., kedd - Csongor
Veszprém: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Klímavédelem egyénileg: sok kicsi mehet valamire

Sztipán Orsolya | 2023. február 05. - 13:28
Klímavédelem egyénileg: sok kicsi mehet valamire

Az éghajlatváltozás-okozta természeti katasztrófák száma ijesztő gyorsasággal és számban növekszik. Egyre forróbbak a nyarak és a globális felmelegedés miatti hőmérséklet-emelkedés is számottevő a téli hónapokban. Amíg „nagyban”érezhetőek lesznek a pozitív irányba mutató intézkedések, addig is tegyük meg, amit tehetünk mi, egyénileg, „kicsiben”. Akár mától.

Mit tehetek a klímavédelemért a mindennapokban?

A klímavédelemmel kapcsolatos hírek között meglehetősen ijesztő adatokat, számításokat találunk. A sötét hírek elolvasása után felmerül az emberben a kérdés: ő maga miként járulhatna hozzá a káros üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez? Íme, néhány példa, amelyet minél többen alkalmaznak, annál többet tesznek a klímavédelemért. Érdemes megnézni a cikkünk végén található videót is.

Szén-dioxid: fűtéskorszerűsítés, szigetelés

Az egyik legfontosabb, amivel nap mint nap találkozunk, az a villamos energia, a földgáz, gázolaj, benzin használata. Ha belegondolunk, mindennapos használatukhoz már egészen hozzászoktunk. Különösen a fűtés az a terület, amely rengeteg energiát emészt fel. Éppen ezért a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében a fűtésberendezések és a nyílászáróink korszerűsítése jelentősen javíthat a takarékosságon, azaz kevesebb CO2 kerül a levegőbe, ezáltal kicsit máris „zöldíthetünk”. Érdemes megfontolni az alternatív energiahordozók használatát is. Az utóbbi időben ezek iránt nagyon megnőtt az igény a környezettudatosan élők körében.

Ugyancsak nagyon sok lakás, ingatlan használ légkondicionáló berendezést, amelynek CO2 kibocsátása a fűtőrendszerekéhez hasonlóan ugyancsak rendkívül magas. A klímák kiváltására számos példa van, többek között árnyékolók használata, de a növények telepítése is jelentősen segíti a komfortérzetet. Sokan a kánikula ellen úgy védekeznek, hogy akkor szellőztetnek, amikor már lement a nap: éjszaka.

Benzin, gázolaj : kerékpározás

Mindennapos közlekedésünket a benzinnel, olajjal működő gépjárművek teszik ki. Az egyik legjelentősebb terület, ahol valóban tehetünk bolygónk érdekében az, ha a személygépkocsi-használatot minimálisra csökkentjük. Az Európai Parlament 27 tagországa megegyezése értelmében 2035-től kezdődően kizárólag elektromos autókat lehet forgalomba hozni, a belső-égésű gépjárművek gyártásával leállnak. Addig is a barátkozós hangulaton kívül tegyünk is valamit a bolygónkét és magunkért: a kerékpározás ebben a helyzetben nemcsak sportolási, illetve egészség megőrzési szempontból ajánlott, hanem a klímavédelem érdekében is fontos mérföldkő.

Szelektív hulladékgyűjtés: újrahasznosítás

Az újrahasznosított hulladékok egyik legfontosabb feltétele a szelektív hulladékgyűjtés. Hazánk ebben még nem áll a helyzet magaslatán, de egyre többek számára fontos ez a magatartási kultúra. Ha egy-egy terméket nem kell teljes mértékben újra előállítani, az jelentősen csökkenti a gyártásával kibocsátott káros anyagok mennyiségét, azaz máris tettünk valamit az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen. A szelektív hulladékgyűjtés a környezettudatosság egyik alap-lépcsőfoka.

Új ruhák vásárlása: tudatos vásárlás

Egyre többen vannak, akik úgy gondolják, ha nem új ruhát vásárolnak, azzal is elősegítik, hogy az ipari gyártás során kibocsátott káros gáz mennyisége kevesebb legyen. Ha nem is mindig, de olykor kifejezetten kincseket lehet találni egy-egy használtruha-kereskedésben.  Ezért a már kedvtelésből is turiban vásárlás ugyancsak piros (azaz zöld) pont a tudatos vásárlóknak!

Van ennek értelme?

Természetesen mondhatjuk, hogy a kormányzati, magas körökben lévő intézkedések nélkül nem lehet eredményes a klímvédelem. Az egy fontos cél, hogy azok, akiknek valóban van hatalmuk az éghajlat-politikára nyomást gyakorolni, tegyék meg. Sőt, gondolhatjuk azt is, hogy addig, amíg virágzik pl. az autó-vagy ruhaipar, mit érünk el a szelektív hulladékgyűjtésünkkel?

Csakhogy ne feledjük: a bolygónk fennmaradásáról van szó. S ha csak egy kicsit is van lehetőségünk tenni érte egyénileg is, tegyük meg! Mi lehet ez ellen a kifogás?

Fotók: Pixabay

Videó: youtube