2023.03.27., hétfő - Emánuel
Veszprém: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Amerika az erőszakot sem tartja kizártnak Irán ellen

frisshirek.hu, 2023. január 30. - 10:15
Amerika az erőszakot sem tartja kizártnak Irán ellen

Az Egyesült Államok minden lehetőséggel számol, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy nukleáris fegyverhez jusson - jelentette ki az amerikai külügyminiszter vasárnap egy interjúban közel-keleti látogatásának első napján, Egyiptomban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Anthony Blinken az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziónak adott interjúban arra a kérdésre, hogy országa akár katonai eszközt is bevetne-e, hogy Iránt meggátolja atomfegyver legyártásában, úgy fogalmazott, „minden lehetőség az asztalon van”.

Megjegyezte, a kérdés tárgyalásos rendezése előtt nem zárják be az ajtót, de Iránnal kapcsolatban másra helyeződött a figyelem. 

A Teheránnal kapcsolatos viszonyt most az utcákon tüntetőkkel, különösen a nőkkel szembeni erőszakos fellépés, valamint Oroszország ukrajnai agressziójához nyújtott iráni fegyverszállítás határozza meg

- mutatott rá a külügyminiszter az MTI híradása szerint.

Szombat éjszaka Izrael nagyszabású katonai akciót indított iráni katonai támaszpontok, fegyvergyárak, olajfinomítók ellen. Számos helyen robbanásokat észleltek, nagy valószínűség szerint izraeli drónok hajtották végre a támadásokat. 

Az iszfahani katonai létesítmény elleni támadásról beszámoló videó itt tekinthető meg:

Szaúd-Arábia washingtoni megítélése pozitív irányban változott a közelmúltban

Anthony Blinken Szaúd-Arábiával kapcsolatban kijelentette: ugyan októberben a szaúdi vezetésű OPEC+,-  a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét, valamint a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket, köztük Oroszországot tömörítő tanács - az amerikai érdekekkel szembehelyezkedve döntött a kitermelés csökkentéséről, azóta több pozitív fejlemény történt. Ezek között említette, hogy Szaúd-Arábia jelentős humanitárius segítséget küldött Ukrajnának, megszavazta az Oroszországra vonatkozó ENSZ-dokumentumot, és szerepet vállal a jemeni polgárháború lezárása érdekében zajló folyamatban is.

Az Egyesült Államok elismeri Törökország legitim biztonsági érdekeit a közel-keleti térségben

Az interjúban a miniszter arról is beszélt, hogy Washington nem támogatja Törökország katonai beavatkozását Észak-Szíriában, ugyanakkor elismerte Ankara legitim biztonsági érdekeit a térségben.

Blinken az izraeli miniszterelnökkel és a palesztin elnökkel is tárgyalóasztalhoz ül

Az amerikai külügyminiszter hétfőn Kairóban találkozik Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd tovább utazik Izraelbe, ahol Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Eli Cohen külügyminiszterrel tárgyal. Ezt követően a Palesztin Hatóság székhelyén, Ramalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel ül tárgyalóasztalhoz. A kétnapos látogatásnak külön hangsúlyt ad a palesztin-izraeli feszültség kiéleződése a pénteki, 7 zsidó halálos áldozatot követelő jeruzsálemi merénylet nyomán.

Fotó: Twitter