2023.03.27., hétfő - Emánuel
Veszprém: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Fideszes polgármester cége nyert százmilliókat a veszprémi Európai Kulturális Főváros pályázatokon

frisshirek.hu, 2023. január 25. - 07:32
Fideszes polgármester cége nyert százmilliókat a veszprémi Európai Kulturális Főváros pályázatokon

Fabó Péter, Balatonalmádi fideszes polgármestere kettősen volt érintett a közbeszerzéseken, mert a kiíró cégben tulajdonos az önkormányzata, de érintett azért is, mert az ő cége nyert még két kiírást. Ennek ellenére Navracsics Tibor minisztériuma szerint nem áll fenn összeférhetetlenség.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Több százmillió forintnyi megrendeléshez jutott Balatonalmádi fideszes polgármesterének cége a múlt hétvégén elstartolt Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat forrásaiból – írta meg a 24.hu tényfeltárását az rtl.hu.

Fabó Péter cége, a Berill Reklámstúdió Kft. két közbeszerzést is megnyert.

A vállalat - egy másik céggel konzorciumban - rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítására kapott

114 millió, majd 581 millió forint közpénzt.

A nemcsak állami, hanem részben önkormányzati forrásból is szervezett programsorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. rendezi, amelynek tulajdonosai közt megtalálható Balatonalmádi önkormányzata is. A 24.hu ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Fabó kötődése is kettős:

  • egyrészt Balatonalmádi polgármestere, így vezeti azt az önkormányzatot, amely tulajdonos a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben,
  • másrészt pedig övé az a cég, amely két közbeszerzést is nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kiírásain.

Fabó Péter 2019 óta önkormányzati képviselő a Fidesz színeiben, majd elődje, Kepli Lajos lemondása után 2022 júniusában egy időközi választáson lett polgármester.

A Berill Reklámstúdió Kft. először 2022 áprilisában nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzésén. Ekkor Fabó még tulajdonos-ügyvezetőként igazgatta a céget, és éppen polgármesteri ambícióinak bejelentése előtt írta alá a 114 millió forintról szóló szerződést. A második, nagyobb tételről szóló, 581 milliós pályázat megnyerése és leszerződése idején már településvezető volt, igaz, tulajdonos maradt a cégben, bár az ügyvezetést átadta 23 éves lányának.

19-20 éve csinálok rendezvényeket, a cégem nem fantomcég, azt átadtam a családomnak. Nem voltam döntési pozícióban egyik oldalról sem. Azt hiszem, ez volt a negyedik pályázat, amit megnyertem életemben. Azt is el tudom mondani, hogy Veszprém környékén nekünk van ehhez a legtöbb eszközünk

- nyilatkozta a fideszes politikus, aki szerint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben nem hathat rá a közbeszerzések eredményeire. A 24.hu megkereste Navracsics Tibort is, aki miniszteri teendői mellett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztosa is, és a választ a minisztériumtól kaptak:

összeférhetetlenség nem áll fenn, intézkedésre nincsen szükség.

A kiemelt kép forrása: Fabó Péter Facebook-oldala