2023.03.27., hétfő - Emánuel
Veszprém: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Lázár János minisztériuma szerint a szankciók és a rezsicsökkentés megvédése miatt fújták le a Nyugati pályaudvar felújítását

frisshirek.hu, 2023. január 19. - 19:30
Lázár János minisztériuma szerint a szankciók és a rezsicsökkentés megvédése miatt fújták le a Nyugati pályaudvar felújítását

Mint arról a Frisshirek.hu is beszámolt, Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a kormány felmondta a Nyugati pályaudvar tavaszi tervpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést. Megkérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM) arról, hogy miért kellett egy olyan szerződést felmondani, amire az ország már elnyert 1,1 milliárd forintot.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tájékoztatóban megjelent, hogy milyen projektekkel indul neki a kormány az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatának.

A LEGNAGYOBB MEGLEPETÉS, HOGY LÁZÁR JAVASLATA ALAPJÁN KIKERÜLT BELŐLE A NYUGATI TOVÁBBTERVEZÉSE. A PÁLYAUDVAR ÉS A FELÜLJÁRÓ FELÚJÍTÁSÁRA AZ EU-TÓL 1,1 MILLIÁRD FORINTOT NYERT EL MAGYARORSZÁG, AMIT INKÁBB VISSZAFIZET A KORMÁNY, MINTSEM TOVÁBB FOLYTASSA A FÜRJES BALÁZS IDEJÉN MEGKEZDETT TERVEZÉST.  

Fürjes alig egy éve jelentette be, hogy a világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát. A tervek szerint háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugatit, amit a későbbiekben vasúti alagút köt majd össze a Déli pályaudvarral. Az Eiffel-csarnokból kikerülnek a vonatok, a csarnok melletti parkolót és buszpályaudvart felszámolják, parkosítják, a Nyugati téri felüljárót elbontják. Az építkezés legalább 12 évig tart.

A telex.hu megkereste a minisztériumot, ahol megerősítették, hogy valóban nem igénylik a megnyert EU-s pénzt sem a jelenlegi gazdasági helyzet miatt.

„A Nyugati pályaudvar tervpályázata az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázat (CEF) projektlistájában szerepelt, azonban ez a projekt egyelőre nem fog megvalósulni a jelenlegi szankciós politika, valamint a rezsicsökkentés megvédése miatt. Ennek függvényében jelenleg a tervezése sem indokolt”

– írták a lapnak.

Válaszuk szerint a CEF projektlista a „jelenlegi gazdasági helyzet miatt” módosult, és olyan fejlesztések kerültek bele, mint

  • a Déli Körvasút, a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése,
  • kapacitásnövelés a magyar–ukrán vasúti határforgalomban,
  • a Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal korszerűsítés kivitelezési munkái,
  • a Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése,
  • és a Csepeli Szabadkikötő fejlesztése.
„Az új projektlistára olyan fejlesztések kerültek fel, amelyek mindegyike gazdaságélénkítő hatással bír. A korábbi, a Nyugati pályaudvar tervezésére szánt forrást egy új eljárás keretében, a fenti beruházások támogatására újra lehívjuk”

– írja a minisztérium.

Fotó: nyugatitervpalyazat.hu