2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Veszprém: -9o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Életeket menthetett Iránban a labdarúgócsapat győzelme a foci vb-n

frisshirek.hu, 2022. november 28. - 17:45
Életeket menthetett Iránban a labdarúgócsapat győzelme a foci vb-n
Több mint 700, a zavargások kapcsán őrizetbe vett személyt bocsátottak szabadon az iráni hatóságok az ország labdarúgó válogatottjának Wales felett aratott katari győzelmét követően. Az iráni rezsim a focisták sikerét arra használná, hogy csillapítsa a rendszerellenes közhangulatot.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A bíróság honlapja, a Mizan Online tájékoztatása szerint 709, mostanáig őrizetben lévő személy nyerte vissza szabadságát a 2-0-s iráni győzelemmel végződött pénteki Irán-Wales találkozót követően. A fogvatartottakat különböző börtönökből engedték el.

Más iráni médiumok arról számoltak be, hogy az ismert színész, Hengameh Ghaziani is a szabadon bocsátottak között van, csakúgy, mint az egykori válogatott futballista, Voria Ghafouri, illetve a disszidens Hossein Ronaghi. Valamennyiüket a rendszerellenes tüntetések támogatásáért vették őrizetbe a hatóságok a korábbiakban, most óvadék ellenében hagyhatták el a börtönt - írja az arabnews.com

Az iráni válogatott kedden a perzsa ország „halálos ellensége”, az Egyesült Államok csapatával csap össze Katarban harmadik csoporttalálkozóján. A mérkőzésen Irán  a továbbjutás reményében veszi fel a harcot az amerikai csapattal.

A teokratikus rezsim az országban eluralkodó futball-lázat is felhasználná annak érdekében, hogy csillapítsa a rendszerellenes közhangulatot. Ez állhat a szabadonbocsátási hullám mögött. Mint ismert, az iráni csapat első vb-mérkőzése előtt a válogatott kapitánya a játékosok együttérzéséről biztosította a rendszer ellen tüntetőket.

Az Anglia elleni találkozó előtt a játékosok nem voltak hajlandóak elénekelni országuk himnuszát, ily módon tiltakozva a karhatalom tüntetőkkel szembeni brutális fellépése ellen. Erre reagálva az állami televízió azonnal megszakította a mérkőzés közvetítését. Az első találkozót 6-2 arányban elveszítették az irániak, azt követően viszont javítottak katari mérlegükön Wales elleni győzelmük révén.

Iránban harmadik hónapja tartanak rendszerellenes zavargások, melyek több mint 400 halálos áldozatot követeltek mostanáig. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Turk közlése szerint több mint 14 ezer embert tartóztattak le a tüntetésekkel összefüggésben.

A teheráni hatóságok korábban bejelentett szándéka szerint 1000 embert nyilvános bírósági tárgyalás keretein belül kívánnak felelősségre vonni a rendszerellenes demonstrációkban való részvételükért, ahol többükre akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

A zavargásokat egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini tragikus halála robbantotta ki, akit a nők számra kötelező iszlám fejkendő, a hijab nem megfelelő viselése miatt vettek őrizetbe. Amini a bántalmazások hatására kómába esett, majd nem sokkal ezután szeptember közepén elhunyt.

Fotó: Deccan Herald