2023.03.27., hétfő - Emánuel
Veszprém: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A kormányellenes tüntetők mellett állt ki az iráni labdarúgó válogatott kapitánya

frisshirek.hu, 2022. november 21. - 13:35
A kormányellenes tüntetők mellett állt ki az iráni labdarúgó válogatott kapitánya
A ma a foci vb-n Anglia ellen pályára lépő iráni labdarúgócsapat kapitánya a mérkőzést megelőző tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette, az egész csapat hazája kormányellenes tüntetőivel szimpatizál.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ehsan Hajsafi, az iráni válogatott tapasztalt védőjátékosa a mai Anglia-Irán mérkőzést felvezető tegnapi sajtótájékoztatón indításként együttérzését fejezte ki az iráni kormányellenes tüntetések áldozatai hozzátartozóinak.

Tudniuk kell, hogy együtt érzünk velük, az egész csapat. Az otthoni körülmények nem jók – mondta Hajsafi.

Az iráni labdarúgó-válogatott már első mérkőzését megelőzően komoly nemzetközi figyelmet kapott Katarban. A közvélemény érdeklődéssel várta, vajon a labdarúgók élnek-e a lehetőséggel, hogy kiálljanak az iráni rezsim ellen tüntető honfitársaik százezrei mellett -  írja a France24.com.

A helyzet nem jó hazánkban, az emberek nem boldogok. Mi itt vagyunk Katarban, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene hangot adnunk törekvéseiknek, s hogy ne kellene tisztelnünk őket kiállásukért

– folytatta az iráni válogatott labdarúgó.

Mindenünkkel, amink van, népünknek tartozunk. Azért vagyunk itt, hogy keményen harcoljunk, hogy jól szerepeljünk a világbajnokságon. Gólokat kell lőnünk, melyeket Irán népének ajánlunk. Remélem, a helyzet hamarosan abba az irányba mozdul el hazánkban, amit az emberek is szeretnének, s így mindenki boldog lesz – zárta gondolatait Hajsafi.

A csapatkapitány szavait megelőzően találgatások folytak arról, vajon az iráni nemzeti tizenegy a tüntetőkkel szemben vasököllel fellépő teokratikus rezsimet, vagy Irán népét képviseli-e a katari világbajnokságon.

Iránban több mint két hónapja a társadalom széles rétegeit megmozgató rendszerellenes zavargások zajlanak, melyek elsődleges célja az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah, síita főpap lemondásának kikényszerítése. Hamenei elődjének, a néhai Ruhollah Khomeini ajatollahnak, az 1979-es iráni iszlámi forradalom atyjának szülőházát a múlt héten szülővárosában a tüntetők felgyújtották. Erről itt írtunk korábban.

A zavargások közvetlen kiváltó oka egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini tragikus halála volt, akit a nők számára kötelező iszlám fejkendő, a hijab nem megfelelő viselése miatt vettek őrizetbe Teheránban. Amini az őrizetben bántalmazása következtében kómába esett, majd szeptember 16-án elhunyt.

Az iráni tüntetők közül számosan az Iszlám Köztársaság megbuktatását szeretnék elérni. Az ország számos településére kiterjedő zavargások mostanáig több mint 400 halálos áldozatot követeltek, miközben a hatóságok ezreket tartóztattak le. 

A teheráni rezsimet rendkívül kellemetlenül érintheti a labdarúgó-válogatott kiállása a tüntetők mellett, ők ugyanis váltig azt hangoztatják, hogy a tüntetések mögött Irán megrögzött ellenségei, az Egyesült Államok és Izrael állnak.

Kép: Hajsafi az iráni bajnoki cím megszerzését ünnepli Sepahanban 2015-ben. Wikipedia