2024.04.16., kedd - Csongor
Veszprém: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Villámgyorsan engedélyezte a kormányhivatal, mégis kikötő épülhet a földvári strandon

frisshirek.hu | 2022. november 17. - 10:15
Villámgyorsan engedélyezte a kormányhivatal, mégis kikötő épülhet a földvári strandon
A bíróság hatályon kívül helyezte a balatonföldvári strand területén tervezett 175 hajós kikötő építését, ennek ellenére a Veszprém Megyei Kormányhivatal néhány napja újra kiadta az engedélyt - derült ki az RTL Híradó tudósításából.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke a riportban elmondta, hogy az eredetileg elektromos hajóknak szánt kikötőből csupán 15 helyet kapott volna az elektromos hajók, több mint százat pedig a vitorlások. Az egyesület bíróságon támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal álat kiadott építési engedélyét. A Pécsi Közigazgatási Bíróság szeptemberben ezt hatályon kívül helyezte, ám most a Kormányhivatal az egyesületet mégis arról értesítette, hogy új engedélyezési eljárást indítottak.

Két nap alatt futtatták végig a saját rendszerükön. Egy 26 oldalas határozatban indokolják, hogy miért lehet ide kikötőt építeni és teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban

- fejtette ki Herényi.

A kikötőről két éve publikált látványtervén látható, hogy a balatonföldvári Nyugati strandot a kikötő kettévágná. A civilek szerint a kikötő megépítésével a strand gyakorlatilag megszűnne, ez viszont ellentétes a helyi építési szabályokkal. 

A strand melletti üdülőház apartmanjainak tulajdonosai is tiltakoztak az építkezés ellen, mivel több mint 10 ezer ember nyaralását lehetetleníti el a beruházás. A beruházással legalább 2 hektárnyi vízterületet vennének el így a strandolóktól.

Nem az a meglepő, hogy új engedély van, hanem az hogy milyen gyorsan rakták, tákolták össze. Az a meglepő, hogy az új határozat majdnem szóról-szóra megismétli az elsőben leírtakat. Azok összes hibájával egyetemben

- tette hozzá Unicsovics György, az apartmantulajdonosok képviselője.

Az RTL megkereste a balatonföldvári polgármestert, de nem akart nyilatkozni. Az önkormányzat oldalán szeptemberben arról írtak, hogy támogatják az elektromoshajó-kikötő építését.

A beruházó cég pedig azt közölte Híradóval, hogy megépülése esetén a kikötő,

A Helyi Építési Szabályzat alapján meghatározott strand területe és funkciója nem változik meg, mind a strand területe, mind a strand funkciója a továbbiakban is változatlanul és zavartalanul üzemeltethető és a fürdeni vágyok rendelkezésére tud állni.

Az RTL teljes riportja itt tekinthető meg.

fotó: balatonfoldvar.info.hu