2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Veszprém: -9o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Navracsics: a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt közösségépítési folyamat is

frisshirek.hu, 2022. november 11. - 16:57
Navracsics: a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt közösségépítési folyamat is
A Veszprém-Balaton 2023 (VEB2023) Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt nem csupán kulturális programsorozat, hanem annál több: régióalkotási és közösségépítési folyamat is - hangsúlyozta pénteken Budapesten Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az EKF projektek négy évtizeddel ezelőtti elindításával az EU célja az volt, hogy bemutassa az európai kultúra sokszínűségét, építse az európai identitást, ugyanakkor megerősítse a helyi közösségek önazonosságát is - emlékeztetett a VEB2023 programot bemutató pénteki konferencián Navracsics Tibor, aki korábban kormánybiztosként felelt a program megvalósításáért.

Kiemelte, hogy az EKF program prioritásai jellemzően a turizmus fejlesztése, az imázskezelés, a városi revitalizáció, valamint a munkahelyteremtés - írta az MTI.

A veszprémi pályázat egyik inspirációs forrása a 2013-as Marseille-Provence EKF projekt volt, amely szintén regionális alapon gondolkodva, 950 projekten keresztül több mint 11 millió látogatót vonzott

- jegyezte meg.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a balatoni térségre egy egységként gondolunk, közigazgatásilag három megyére tagolódik, ami sok szempontból nehézséget jelenthet.

A Közép-Dunántúl dinamikusan fejlődik, noha a járványidőszakot megszenvedte a térség turizmusa. Az északi parton erős a vállalkozási környezet, a déli part azonban még fejlesztésre szorul

- tette hozzá.

Navracsics hangsúlyozta, hogy a balatoni régió közlekedési infrastruktúrán javítani kell, az északi part ugyanis még nem rendelkezik gyorsforgalmi útbekötéssel. További probléma, hogy a Balaton nem körbevonatozható, nehéz vasúton eljutni egyik partról a másikra - mutatott rá.

Hozzátette, a 2023-as EKF projekt kapcsán viszonylag kevés fejlesztésben gondolkodtak, elsősorban helyreállításokra, a közösségi létet elősegítő beavatkozásokra koncentrálva.

Távlati cél, hogy a Veszprém-Balaton régióban egy fenntartható gazdasági modell jöjjön létre, amelynek lényege a kézműves ipar, a gasztronómia és a Pannon Egyetemre építve az IT-szektor

- mondta Navracsics Tibor.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy 

lakosságszám alapján Veszprém a 15-16. legnagyobb magyar város, az élhetőségi listán azonban 1-2. A cél az, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai között legyen

- fogalmazott.

György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a technikai fejlődés rengeteg lehetőséget is tartogat, amivel élni kell.

A távirati iroda tudósítása szerint a konferencia délelőtti panelbeszélgetésén Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője, Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója, Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója, Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Központ ügyvezető igazgatója és Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete igazgatója a kultúra közösségépítő erejéről cseréltek eszmét, kiemelve, hogy a VEB2023 sikeréhez a kultúraközvetítés innovatív útjaira van szükség. 

Fotó:  Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Veszprém-Balaton 2023 (VEB2023) Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektről rendezett konferencián a Magyar Zene Házában 2022. november 11-én. MTI/Mónus Márton