2024.04.16., kedd - Csongor
Veszprém: 3o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Berlin Irán elhagyására szólította fel a németeket

frisshirek.hu | 2022. november 03. - 18:15
Berlin Irán elhagyására szólította fel a németeket
Irán azonnali elhagyására szólította fel a német állampolgárokat csütörtökön a német szövetségi kormány - írja az MTI. Berlin szerint önkényes letartóztatás és hosszú börtönbüntetés fenyegeti őket az Iszlám Köztársaságban.

A külügyminisztérium az Iránról szóló frissített utazási tájékoztatójában nyomatékosan eltanácsolta a német állampolgárokat a közel-keleti ország felkeresésétől. Kiemelték, a már ott tartózkodóknak is távozniuk kell, mivel „önkényes letartóztatás” és „hosszú börtönbüntetés” veszélyének vannak kitéve.

Különösen veszélyeztetettek a német-iráni kettős állampolgárok - tették hozzá, rámutatva, hogy a közelmúltban számos külföldi állampolgárt tartóztattak le az iráni hatóságok.

Mint írták, a biztonsági szervek több tartományban különösen kemény fellépéssel igyekeznek letörni a nőkre vonatkozó iszlám öltözködési szabályok megsértése miatt őrizetbe vett Mahsza Amini halála miatt szeptemberben kezdődött tüntetéseket. Fellépésüknek halálos áldozatai és sebesültjei is vannak, a demonstrációk közelében jellemzőek „a nem érintett külföldi állampolgárokra” is kiterjedő önkényes letartóztatások.

Ezért a német állampolgároknak „nagyon óvatosan kell viselkedniük, mindenképpen kerülniük kell a tüntetéseket és a tömeget, ha a figyelmeztetések ellenére az országban maradnak” - emelték ki.

Az 1979-es iszlám forradalom óta a leghevesebb rendszerellenes mozgalommá terebélyesedett tiltakozási hullám elleni hatósági fellépésnek a becslések szerint több mint 280 halálos áldozata van, tízezernél is több embert tartóztattak le.

A német kormány elítélte az erőszakot és kilátásba helyezte az Irán elleni nemzetközi szankciók kiterjesztését. Annalena Baerbock külügyminiszter egy minapi nyilatkozata szerint többek között azt is mérlegelik, miként lehetne a terrorista szervezetek közé sorolni az Iszlám Köztársaság berendezkedését védelmező Iráni Forradalmi Gárdát.

Fotó: MTI