2024.03.02., szombat - Lujza
Veszprém: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Majdnem leégett egy lakás a helytelen begyújtás miatt Pápán

Nagy Brigitta | 2022. október 25. - 14:58
Majdnem leégett egy lakás a helytelen begyújtás miatt Pápán
Október 15-ével megkezdődött a hivatalos fűtési szezon. Bár az időjárás még nem feltétlen indokolja, sokan esténként már begyújtanak a kályhába. Így tett az a tulajdonos is, aki a helytelen begyújtás miatt majdnem felgyújtotta otthonát.

Vasárnap Pápán egy társasházi lakásban keletkezett tűz, mivel a tulajdonos nem megfelelő gyújtófolyadékot használt a begyújtáshoz.

A kályha és a körülötte lévő papírhulladék fogott tüzet, és csak a tulajdonos lélekjelenléte akadályozta meg a nagyobb bajt, ugyanis porral oltóval sikerült eloltania a lángokat.

A pápai hivatásos tűzoltók kiérkeztek a helyszínre, akik felszámolták a még izzó részeket, átszellőztették a kétszintes épületet, amelyből huszonkilenc lakót ideiglenesen az utcára kísértek. Alig háromnegyed óra elteltével pedig mindenki visszatérhetett otthonába. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Az eset jól példázza, hogy mennyire veszélyes átgondolatlanul és nem megfelelő módon begyújtani a kályhát, a pápai eset könnyen áldozatot is követelhetett volna.

A legtöbb tűzeset, baleset és nem ritkán robbanás a kazánok helytelen használatából ered, hiszen a tulajdonosok nem mindig megfelelően üzemeltetik az eszközöket. Sok esetben a műszaki állapotuk sem a legmegfelelőbb, és gyakran túlfűtik a szerkezeteket, ami már nem képes megbirkózni a megemelkedett nyomással.

Ahogy a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy fogalmaz:

„A fűtési szezon kezdetén fontos felülvizsgáltatni a fűtőeszközöket és a kéményeket. Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működtetése veszélyes. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.
Az sem mindegy, hol tároljuk a tűzifát, brikettet, vagy más szilárd tüzelőanyagot és a begyújtáshoz használt eszközöket mennyire közel helyezzük a kályhához. Egyetlen kipattanó szikra képes lángra gyújtani a környezetében található éghető anyagokat és az egész lakásunk a lángok martalékává válhat.”

Fotó: illusztráció