2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Veszprém: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Hodász Andrást saját kérésére felmentették a papi szolgálat alól

Lukácsi Katalin, 2022. szeptember 19. - 09:00
Hodász Andrást saját kérésére felmentették a papi szolgálat alól
Hodász András ezt a hírt maga közölte Instragram-oldalán. Hozzátette azt a kérését, hogy most csendességre van szüksége, ne keressék, inkább imádkozzanak érte. Hivatásával kapcsolatos dilemmáit hónapokkal korábban már megosztotta a nyilvánosággal.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hodász András, a Papifrankó YouTube-csatornán keresztül népszerűvé vált katolikus pap vasárnap éjjel tette közzé Instagram-oldalának sztorijában, hogy Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora felmentette a papi szolgálat alól. A döntést a bíboros Hodász András saját kérésére hozta meg. A vasárnapig Angyalföldön szolgálatot teljesítő pap tegnap megtartotta utolsó miséjét.

Aki követi Hodász András Instagram-oldalát, az már láthatta, hogy a múlt héten Erdő Péter a plébánián vendégeskedett. Azon a plébánián, az Angyalföldi Szent Mihály Plébániatemplomban, a 13. kerületi Babér utcában, amelyen egyébként a szintén a katolikus világon túlmenően is népszerűségnek örvendő Pál Ferenc atya, alias Pálferi, mentálhigiénés szakember szolgál, valamint diakónusként végez segítséget Kuzmányi István, aki az Új Ember és a Magyar Kurír katolikus folyóiratok főszerkesztője.

Hodász András papi hivatásával kapcsolatos dilemmáit régóta osztja meg a nyilvánossággal. Beszélt róla D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal YouTube-műsorában, de nyilatkozott róla a Válasz Online-nak adott interjújában is. Stumpf András kérdésére idén áprilisban ezt válaszolta:

– Elhagyja a papi pályát?
– Hazudnék, ha azt mondanám, nem fordult meg a fejemben. Ez most bizonytalan helyzet. Nem tudok rá határozottan, nagy mellénnyel válaszolni. Sok szempontot kell mérlegelni.

Az elmúlt napokban pedig Nagy Gergely református teológussal jelent meg közös videója, amelyben éppen arra a kérdésre keresték a választ, hogy merre indulnak tovább az életben.

Hodász András a keresztények körén túl azzal vált ismertté, hogy 2018 tele óta rendszeresen megosztja kritikáit a hatalommal szemben is, amely miatt a kormánypárt holdudvarából számos támadás érte. Az idézett Válasz Online-interjúban ezekről azt mondta, hogy leginkább az fájt neki, amikor a saját közössége nem védte meg, hiszen érte már támadás a melegek átnevelési lehetősége miatti kijelentéseiért, de az természetes.

„A valódi lórúgás ez volt. Ha azok támadnak akár nemtelenül, akikkel az egyháznak is vitája van, azt el lehet és el is kell viselni – munkaköri kötelesség úgymond. Amikor azonban az úgynevezett keresztény oldal indít nemtelen támadást az ember ellen, az K.O.”

Fotó: Facebook/ Csiga Gergely oldala